Open dag Wroetstal familie Holthuis trekt veel bezoekers

De nieuwe Wroetstal van de familie Holtkuile in het Overijsselse Wijhe heeft vrijdag veel belangstelling van vakgenoten en zaterdag van burgers getrokken.

Open+dag+Wroetstal+familie+Holthuis+trekt+veel+bezoekers
© John Lamers

De familie Holtkuile heeft een gemengd bedrijf met melkvee en vleesvarkens. Zoon Thijs Holthuis verzorgt de varkens. Hij heeft bewust gekozen voor het Wroetvarkensconcept. 'In de andere stallen hebben we Beter Leven-varkens. Toen onze handelaar ons attent maakte op het Wroetvarkensconcept, werden we enthousiast. We wilden nog meer doen voor het welzijn van de varkens en dat doe je met het Wroetvarkensconcept', licht hij toe.

De nieuwe stal voor 1.100 Wroetvarkens is al in gebruik. In vier van de vijf afdelingen liggen varkens. De vijfde afdeling was nog open en te bezichtigen tijdens de open dag. Daarbij viel het systeem voor de automatische dosering van het zaagsel op. 'Ik heb nog een baan naast het verzorgen van de varkens. Daarom hebben we gekozen voor dit systeem', zegt Holtkuile.


Zaagsel

'Ik hoef alleen de grote voorraadbak maar te vullen en het systeem doseert automatisch het zaagsel. Ik kan per afdeling regelen hoe vaak dat gebeurt. Daarnaast hoeven de deuren niet open om het zaagsel te strooien, zoals dat wel moet als je met een trekker of shovel werkt. Dat vind ik ook een voordeel.'


Aan het klimaat voor de varkens is bij Holtkuile extra aandacht besteed. Het zaagselbed is lekker warm. Dat kan in de zomer soms te warm zijn. Daarom zit er een nevelinstallatie in de stal om tijdens warme dagen voor verkoeling te zorgen.


Luchtwasser

De stal is voorzien van een luchtwasser, ook al lijkt dat volgens Holtkuile niet direct nodig. 'De mest verdwijnt dagelijks meerdere keren uit de stal, dus veel uitstoot zullen we niet hebben.'

Volgens voorzitter Jan Broenink van stichting de Wroetstal krijgt het concept steeds meer aandacht vanuit zowel de aanbod- als de afzetkans. 'Varkenshouders en slagers staan in de startblokken om mee te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer