'Doemscenario's vragen om begrip voor landbouw'

Als ik de berichtgeving moet geloven, is er in Nederland straks helemaal geen landbouw meer mogelijk. De afgelopen weken stapelden de doemscenario's zich op. Wetenschappers sluiten niet langer uit dat er zich in het klimaatsysteem catastrofale kantelmomenten kunnen voordoen. De kans dat de Golfstroom stilvalt, lijkt reëel met een koud West-Europa als gevolg.

%27Doemscenario%27s+vragen+om+begrip+voor+landbouw%27
© HCSS

De conclusies van het IPCC-klimaatpanel waren even dramatisch. Door de opwarming van de aarde zijn scenario's waarbij de zeespiegel met 12 meter stijgt, niet meer buitenissig. Daarmee staat de toekomst van Nederland op het spel.

Och, denkt u misschien, dat maak ik niet meer mee. Dat kan weleens tegenvallen. Wetenschappers tonen een directe relatie aan tussen klimaatverandering en de recente watersnood in Duitsland, België en Limburg. Dit gaat vaker gebeuren. Het instituut Germanwatch zet Duitsland, na Japan en de Filipijnen, op de derde plaats van landen die het meest door klimaatverandering kunnen worden getroffen. 2018 was daar het heetste jaar ooit gemeten met alleen al 3 miljard euro schade in de landbouw.

Deze wake-upcalls maken de weg vrij voor ingrijpende maatregelen. Dat maakt Frans Timmermans' Green Deal steeds minder omstreden. De gevolgen zijn groot voor de chemische industrie, transportsector, landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Deze bedrijfstakken hebben relatief hoge energiekosten per euro toegevoegde waarde.

Het probleem van de landbouw is dat het met de luchtvaart de sector is waar de energieconsumptie de afgelopen jaren is toegenomen

Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies

Het probleem van de landbouw is dat het met de luchtvaart de sector is waar de energieconsumptie de afgelopen jaren is toegenomen. In het publieke debat wordt dan al snel de relatie gelegd met broeikasgassen. Wil de landbouw niet ten onder gaan aan gemakzuchtige schraplijstjes, dan moet er een andere wind gaan waaien.

De consument heeft wel een mening over de uitstoot van een koe, maar geen idee waar voedsel vandaan komt of wat het kost om de productie tegen klimaatverandering te beschermen. Wie dat wel snapt, is meer genegen de sector te beschermen. Misschien moeten boeren helpen bij buurtgroentetuinen of advies geven bij het telen van radijsjes in de vensterbank. Voor het ontwikkelen van begrip voor een sector die steeds meer in het verdomhoekje zit, schijnt dat beter te werken dan Boer zoekt Vrouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer