'Erkennen van belang landbouw is echte steun'

De PVV en het Forum voor Democratie hebben zich vorig jaar opgeworpen tot grote vrienden van boeren. Ze verzetten zich tegen het stikstofbeleid, ontkenden klimaatverandering en riepen om het hardst dat het kabinet weg moest. Probleempje: ze willen ook af van de Europese Unie. Zelfs de VVD vindt dat de EU 'cruciaal voor de Nederlandse veiligheid en welvaart' is.

%27Erkennen+van+belang+landbouw+is+echte+steun%27
© HCSS

Dus moet u het hebben van mainstreampartijen die in overgrote meerderheid geen knuffelaars van de agrofoodsector zijn, maar de slachting onder de boeren niet nog groter willen maken door ook nog eens uit de EU te willen stappen.

De impact van de brexit is in de hele sector voelbaar. Er is een akkoord waarmee heffingen worden voorkomen en daarmee 800 miljoen euro aan kosten. Maar de Britse plantenveredelaars kampen al met exportproblemen. Doordat de grenzen voor Oost-Europeanen dicht zijn, kunnen ze ook moeilijker aan personeel komen. De grootste klap voor de agrofoodsector moet nog komen. Vanaf 1 april eisen de Britten gezondheidscertificaten en zouden inspecties worden uitgevoerd. Maar door de voorziene chaos en omdat de sector niet klaar is, wordt alles doorgeschoven.

De brexit heeft er voor de eerste keer toe geleid dat twee partijen een verdrag sluiten dat slechter is dan het vorige. Brexitremists die droomden van een regelloze wereld waarin de Britten kunnen doen wat ze willen, moeten nu erkennen dat hun eis een illusie was. Ze kunnen niets naar Europa exporteren dat niet aan de EU-eisen voldoet. Chloorkippen komen er nooit in. Omdat de veiligheid van de Europese consument vooropstaat en iedereen die naar Europa wil exporteren zich eraan moet houden, zien we dat wereldwijd bedrijven zich aan de standaarden gaan houden. Die hoge standaarden verklaren ook waarom Chinezen onze landbouwproducten en innovatie willen.

De brexit heeft er voor de eerste keer toe geleid dat twee partijen een verdrag sluiten dat slechter is dan het vorige

Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies

De motie van Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) van eind vorig jaar erkent dit. Ook erkent de motie dat de sector van strategische waarde is. Beide Kamerleden vragen de regering daarom te onderzoeken hoe de sector leidend kan blijven op het gebied van voedselzekerheid, kennis, innovatie en duurzaamheid en deze is in te zetten voor geopolitieke vraagstukken. Deze motie van CDA en VVD is daarom een grotere steun in de rug dan Geert Wilders en Thierry Baudet ooit konden geven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer