Incidenten met dieren op het spoor met 10 procent gedaald

Het aantal incidenten met dieren op het Nederlandse spoor is in de afgelopen paar jaar met zo'n 10 procent gedaald, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail na berichtgeving in De Telegraaf.

Incidenten+met+dieren+op+het+spoor+met+10+procent+gedaald
© Henny van der Velden

In 2020 werden 934 beesten aangereden of bijna aangereden op het spoor. In 2017 waren er 1.035 incidenten, in de jaren erna waren dat er respectievelijk 1.024 en 982. Vaak gaat het om koeien, honden, schapen, vossen, vogels of herten.

De daling van het aantal incidenten in 2020 komt volgens de woordvoerder niet per se omdat er in dat coronajaar minder treinen reden. 'Een groot deel van de treinen reed wel, en daarbij hebben we gerichte maatregelen genomen, zoals het plaatsen van hekwerken op strategische plekken.' Ook voerde ProRail gesprekken met boeren over hun afrastering rondom de weilanden en bouwt de spoorbeheerder ecoducten of speciale dierenroutes onder het spoor door.

De (bijna-)aanrijdingen leiden vaak tot vertragingen. De kadavers van de dieren moeten eerst worden verwijderd voordat de dienstregeling kan worden hervat. 'Ook als het dier niet is aangereden, moet de machinist toch gaan kijken of er iets is geraakt. Dat leidt dan alsnog tot vertraging', aldus de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer