%27Hef+onbewaakte+overwegen+sneller+op+of+beveilig+ze+beter%27
Nieuws
© Flickr

'Hef onbewaakte overwegen sneller op of beveilig ze beter'

Het opheffen van onbewaakte overwegen op het spoor moet echt sneller. Dat zegt de Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) na het treinongeval bij het Drentse Hooghalen dat vrijdag een 58-jarige machinist het leven kostte.

De bond doet 'een klemmend beroep' op staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om haast te maken met de aanpak van overwegen zonder spoorbomen, bellen en lichtsignalen. 'Eventuele bestuurlijke problemen met gemeenten, provincies, lokale grondeigenaren en rechthebbenden moeten nog sneller worden opgelost.'

Als dat mogelijk en nodig is, moet Van Veldhoven dwingend optreden, vindt de VVMC. 'Alles om meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen.'


159 onbewaakte spoorwegovergangen

In Nederland zijn nog 159 onbewaakte spoorwegovergangen, vaak bij onverharde wegen. Spoorbeheerder ProRail is al jaren bezig om ze op te heffen of beter te beveiligen met bellen en lichtsignalen.


Een passagierstrein botste vrijdagavond op een onbewaakte overweg op de oplegger van een trekker. De machinist uit Hardenberg overleed ter plaatse. De bestuurder van de trekker bleef ongedeerd. In de trein raakten twee passagiers lichtgewond.Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer