EU accepteert Duitse mest-smoesjes niet

De boosheid in Duitsland over de EU-inbreukprocedure wegens niet-naleving van de EU-nitraatrichtlijn neemt nog niet af. De Europese Commissie is nog steeds ontevreden over de omstreden Duitse mestwetten. Brussel eist dat de Duitsers de vervuiling van drinkwater terugdringen.

EU+accepteert+Duitse+mest%2Dsmoesjes+niet
© Twan Wiermans

Het Europese Hof van Justitie had de bondsrepubliek in 2018 al veroordeeld voor te hoge nitraatgehalten in het Duitse grondwater en riep op tot wijziging van de mestwet. De Europese Commissie zegt nu geen genoegen te nemen met de de vorig jaar aangepaste Duitse mestverordening.

Milieu-commissaris Virginius Sinkevicius klaagt in een brief aan Berlijn opnieuw over de gebrekkige implementatie van de EU-nitraatrichtlijn in Duitsland. Daarmee komt een al enige tijd dreigende miljoenenboete voor Duitsland steeds dichterbij.


Strengere normen

Brussel maakt daarmee duidelijk dat de ‘aanpassingen’ van de Duitsers onvoldoende zijn. Sinkecivius verlangt 'gegronde rechtvaardiging’ voor gevallen waarin meetpunten zijn opgenomen buiten de aangewezen gebieden met een hoge nitraatverontreiniging. Kern van het probleem is dat het Duitse ministerie zegt dat de deelstaten daar verantwoordelijk voor zijn, maar de EU houdt Berlijn verantwoordelijk voor de manier waarop een land de EU-regels uitvoert.

De Duitse drinkwaterbedrijven hekelden de manier waarop Duitsland nog steeds niet voldoet aan de EU-regels voor bescherming van het drinkwater. Het Duitse ministerie zegt dat het de kwestie met Brussel wil bespreken, maar dan sámen met de deelstaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer