Witte boeren Zimbabwe ontvangen na twintig jaar compensatie

Zimbabwe heeft voor het eerst compensatie betaald aan witte boeren die ongeveer twintig jaar geleden hun grond en boerderij verloren door een besluit van toenmalig president Robert Mugabe. De regeling wordt gezien als een belangrijke stap richting het beëindigen van de economische crisis die is veroorzaakt door de landonteigening.

Witte+boeren+Zimbabwe+ontvangen+na+twintig+jaar+compensatie
© ANP Persbureau

Het bedrijf Kuvimba Mining House, dat grotendeels in handen is van de staat, maakte omgerekend 838.000 euro over. De regering had gedupeerde boeren vorig jaar een miljardenbedrag toegezegd, maar wil dat niet in één keer uitbetalen.

Zimbabwe stond ooit bekend als de graanschuur van Afrika, maar dat veranderde in 2000 toen gewapende zwarte oorlogsveteranen de boerderijen overnamen van de witte boeren. De daders kregen destijds steun van en werden aangemoedigd door de regering van Mugabe. Die verklaarde dat hij het land wilde teruggeven aan zwarte Zimbabwanen. Bij de rellen kwamen verschillende boeren om het leven of raakte (zwaar)gewond. Ook gingen diverse boerderijen in vlammen op of raakten zwaar beschadigd en in onbruik.


Export ingestort

De landbouwproductie in het land liep door de onteigeningsoperatie fors terug. De economie van Zimbabwe belandde daarna in een neerwaartse spiraal. De export stortte in en er kwamen Westerse sancties. Het land ging de afgelopen jaren gebukt onder hyperinflatie. Het leger dwong de destijds 93-jarige Mugabe in 2017 om af te treden. Hij overleed twee jaar later in Singapore.

Foto: Een theeplantage in Zimbabwe in 1984.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer