'Koppelverkoop bij gewasbeschermingsmiddelen'

Ik werd enkele weken geleden gebeld door een vriendelijke dame van BASF. Of ik al wist welke gewasbeschermingsmiddelen ik ging gebruiken in bijvoorbeeld mijn graanteelt? Op dat moment was ik nog niet begonnen met zaaien. Ik moet bekennen dat ik normaal gesproken op zo'n moment meestal nog niet echt bezig ben met welke gewasbeschermingsmiddelen ik denk te gaan gebruiken.

%27Koppelverkoop+bij+gewasbeschermingsmiddelen%27
© Hans Wesseling

Waarschijnlijk dezelfde als vorig seizoen, gaf ik maar als antwoord. Ja, zegt ze, een BASF-product. Dat kon ze zien in haar archief. Ook kon ze me vertellen dat ik vier jaar geleden voor het laatst een ander BASF-middel daarnaast had gebruikt en of ik dat dit jaar misschien weer ging gebruiken. Schijnbaar wordt er een logboek van elke teler bijgehouden.

Van binnen schoot ik in de lach. Koppelverkoop heet zoiets. Hoe meer verschillende middelen ik van een fabrikant in een bepaalde teelt gebruik, hoe meer korting ik krijg op het totaalpakket. Voor zover ik weet, is dit in Nederland niet toegestaan. Maar in Noord-Amerika is dit de normaalste gang van zaken.

Ik ben er zelf meestal niet zo bewust mee bezig. Spuiten is ten eerste al niet mijn grootste hobby. Hoe minder ik in aanraking kom met al die goedjes, hoe liever het mij is. Want waarom zou ik op voorhand al een fungicide kopen, als ik nog niet weet of het wel echt noodzakelijk is het te gebruiken?

Niet hoeven spuiten bespaart mij meer geld dan wel spuiten met korting

Hans Wesseling, akkerbouwer in Canada

Die keuze hangt meestal van verschillende factoren af. Niet hoeven spuiten bespaart mij meer geld dan wel spuiten met korting. Ik hecht nou eenmaal meer waarde aan nummers onder de streep dan aan mijn ranking op de lijst van hoogste producent.

Nadat ik dit aan de BASF-medewerker had uitgelegd, was het gesprek snel beëindigd. Het doel van het telefoongesprek was evengoed bereikt door me te attenderen op het feit dat ik een kortingscheque toegestuurd krijg als ik meerdere van hun producten ga gebruiken. Bayer, Dupont en alle anderen spelen hetzelfde spelletje.

Nu moet ik toegeven dat ik over het algemeen meer bekend ben met de handelsnaam van het product dan van de fabrikant. Laatstgenoemde wordt ook steeds kleiner op het etiket geprint. Het gebruik van twee of meer BASF-producten was in mijn geval dan ook meer een toevalstreffer dan een bewuste keuze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer