Koningspaar maakt kennis met Limburgse innovatiekracht

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben donderdag een streekbezoek gebracht aan Noord-Limburg. Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo lieten zij zich informeren over innovaties op het gebied van landbouw en gezondheid.

Inge Neessen van Neessen Aardbeien- en Aspergeplanten uit Grashoek hoefde niet lang na te denken toen haar medewerking werd gevraagd aan het bezoek van het koningspaar. 'Zo'n kans krijg je niet zo gauw.' Samen met haar broer Johan gaf ze uitleg over innovaties in de asperge- en aardbeienteelt.De ondernemers gingen in op de machine die zij met bouwer AVL Motion ontwikkelen voor de aspergeteelt. Het apparaat kan zelfstandig de folie van het bed halen, de asperge beoordelen en daarna steken. Daarna belandt het 'witte goud' in kratten voor verdere verwerking. Met deze machine kan een teler met minder oogstpersoneel een betere kwaliteit asperges leveren. 'De koning en koniging stelden veel vragen en hadden belangstelling voor de werking van de aspergerobot', zegt Neessen.


Kasteelt

De aardbeien die de ondernemers hadden meegenomen, komen van de nieuwste selectie van veredelingsbedrijf Fresh Forward. Dat is een samenwerkingsverband tussen Neessen, drie andere aardbeienplantenkwekers en Wageningen UR. 'Ze zijn op smaak geselecteerd en hebben minder energie nodig om te groeien, heel geschikt voor kasteelt', licht Neessen toe. Het liefst had zij het koningspaar laten proeven, maar volgens afspraak gingen de mondkapjes niet af tijdens het bezoek.

Willem-Alexander en Maxima maakten op de Innovatiemarkt ook kennis met andere ondernemers en onderzoekers, waaronder BASF Vegetable Seeds, Jansen Ei, Minitree en Agrowizard, Scelta Inside en Brightlabs. Verder volgde een gesprek met LLTB-voorzitter Léon Faassen en directeur Saskia Goetgeluk van Brightlands. Zij vertelden over de Noord-Limburgse ambitie om de gezondste regio van Nederland te worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer