Rijksuniversiteit Groningen start onderzoek naar gierst

Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen naar gierst als duurzaam gewas. Gierst heeft weinig water en kunstmest nodig.

Rijksuniversiteit+Groningen+start+onderzoek+naar+gierst
© RUG

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan negen projecten van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een subsidie toegekend, van elk maximaal 750.000 euro. Het gaat onder andere om gierst.

Het bestuur van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen heeft in totaal 22 miljoen euro toegekend aan onderzoekers vanuit de Open Competitie - SGW-ronde 2020. Bij negen van de 34 uitgekozen projecten zijn RUG-onderzoekers betrokken.


Smart food

Gierst is een van de startgewassen van de landbouw. Recentelijk wordt het gepromoot als het 'smart food' van de toekomst. Maar de meeste westerse mensen hebben nooit gierst gegeten. Het gewas heeft een imagoprobleem. Het heeft een lage status, omdat het vooral voedsel voor arme mensen zou zijn.

Gierst is ideaal te verbouwen op droge, schrale grond, waar minder robuuste granen niet gedijen. Het gewas heeft weinig water en kunstmest nodig en is goed bestand tegen kou en hitte. Daarom hebben Groningse onderzoekers bij NWO subsidie aangevraagd voor een gezamenlijk onderzoeksproject.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer