Coalitie rolt meetmethode voor bodemkwaliteit verder uit

Een consortium van NMI, Wageningen University & Research en FarmHack rolt een objectieve methode voor het meten en beoordelen van de bodemkwaliteit verder uit. Het is de bedoeling dat veel meer agrariërs aan het project gaan deelnemen.

Coalitie+rolt+meetmethode+voor+bodemkwaliteit+verder+uit
© Fotografie Twan Wiermans

Initiatiefnemer van deze meetmethode, de Open bodemindex, is een coalitie die bestaat uit Rabobank, verzekeraar a.s.r. en waterbedrijf Vitens. Voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de Open bodemindex hebben de drie coalitiegenoten een stichting opgericht om de onafhankelijkheid van de methode te waarborgen. Ook het NAJK is lid van het stichtingsbestuur. De samenwerking vormt de motor om de Nederlandse bodem- en grondwaterkwaliteit te verbeteren en verduurzamen. Dat gebeurt door het inzicht in de bodemkwaliteit en de kennis ervan te vergroten.


Om een eenduidige uitspraak te kunnen doen over de kwaliteit van bodem en water, hebben in 2018 diverse bodemdeskundigen de koppen bij elkaar gestoken. 'Samen bedachten we een manier om bodemfuncties te kunnen meten en te beoordelen, uitgedrukt in afstand tot de gewenste situatie', zegt Gerard Ros van het NMI. 'Daardoor ontstaat er een transparante en heldere methode, uitgedrukt in cijfers, die voor iedereen begrijpelijk is.'


21 bodemfuncties

Voor het bepalen van de agrarische bodemkwaliteit maakt de Open bodemindex gebruik van 21 bodemfuncties die relevant zijn voor een tuinder. Bijvoorbeeld voor het leveren van nutriënten en water, de opbouw van organische stof, en het bieden van ziektewerendheid. De index kent een beoordeling toe aan deze bodemfuncties. Uiteindelijk kan elk perceel in Nederland hiermee een beoordeling krijgen. 'De rekenmethode erachter is openbaar, waardoor iedereen kan meekijken en meedenken', aldus Ros.

Aan de Open bodemindex werkt al een kleine groep boeren en tuinders mee. Het is de bedoeling om het project de komende jaren op te schalen. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. Er worden geen gegevens ongevraagd met anderen gedeeld, aldus de initiatiefnemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer