Kruidenmengsels: grassen bepalen succes

Gezonde koeien, een lagere methaanuitstoot, minder kunstmest, meer biodiversiteit. Er zijn voldoende redenen om een kruidenrijk grasland te zaaien. Kruidenmengsels zijn niet voor niets meer dan een trend: ze maken steeds vaker een vast onderdeel uit van het bouwplan van veel veehouders. Maar het ene mengsel is het andere niet. Wilt u succesvol en rendabel een kruidenrijk grasland telen? Kies dan voor een kruidenmengsel met grassoorten die uitblinken in opbrengst en benutting.

Kruidenmengsels%3A+grassen+bepalen+succes
Barenbrug

De graskeuze heeft een enorme invloed op de prestaties van een kruidenmengsel. Toch zien we dat in veel mengsels de graskwaliteit van ondergeschikt belang is. Wij snappen dat het onwenselijk is dat het telen van kruidenmengsels ten koste gaat van de totale ruwvoeropbrengst. Het is ook niet de bedoeling dat deze keuze de voederwaarde van uw ruwvoer verlaagt. Daarom is het van belang om bewust uw kruidenmengsel te kiezen. Hoe kiest u bewust? Door extra aandacht te besteden aan de grassoorten in het product.

Toprassen in NutriHerb

Bij de samenstelling van NutriHerb Engels hebben we gekozen voor de beste Engelse raaigrassen van de rassenlijst in combinatie met acht voederkruiden. Hierdoor kunt u niet alleen rekenen op de bijkomende voordelen van de kruiden, maar ook op een uitstekende voederwaarde en opbrengst. Maar waar kunt u precies op letten in de keuze voor een kruidenmengsel? Neem van ons aan: mengsels met bijvoorbeeld kropaar, veldbeemd of beemdlangbloem presteren beduidend slechter in voederwaarde en opbrengst. Bovendien geven de gekwalificeerde rassen u meer zekerheid van een stabielere samenstelling over meerdere jaren.


Tabel Gras in cijfers
Tabel Gras in cijfers © Barenbrug

Barhoney en Barganza bepalend voor succes

NutriHerb Engels dankt de hoge opbrengst en hoge voederwaarde aan de Engels raairassen Barhony en Barganza. Deze rassen presteren zeer goed in combinatie met voederkruiden. Barganza is een laatbloeiend tetraploïd Engels raaigras en geeft ruimte aan klavers en kruiden, zodat deze zich tussen de grassprieten kunnen ontwikkelen. Het ras levert daarnaast de hoogste opbrengst in beweidingsproeven en wordt door zijn brede, donkergroene blad goed opgenomen door koeien. Barhoney is een diploïd laat doorschietend Engels raaigras en heeft een zeer positief effect op de persistentie en zodevorming van het kruidenmengsel. Kortom: met Barhony en Barganza wordt uw kruidenrijke grasland gegarandeerd een succes.

Toename melkproductie met 0,5 kilo

Het gebruik van NutriHerb Engels heeft ook een positieve invloed op de melkproductie. Een koe die gemiddeld 10 kilo droge stof van NutriHerb Engels vreet, geeft bij een gelijke opname 0,5 kilo meer melk per dag. Door de smakelijkheid nemen uw koeien makkelijk meer op van een kruidenmengsel met Engels raaigras dan van een kruidenmengsel met andere grassen. De afwisseling in planten zorgt voor een dagelijks feestmaal voor je koeien.

NutriHerb voorziet in eigen stikstofbehoefte

De synergie tussen de kruiden en grassen in NutriHerb is optimaal: ze versterken elkaar enorm. Dit komt bijvoorbeeld doordat sommige kruiden diep wortelen én vlinderbloemig zijn, zoals rolklaver. Met de diepe wortels worden het vocht en de mineralen in de bodem optimaal benut. Naast rolklaver bevat NutriHerb nog drie andere vlinderbloemigen, waardoor een weide met NutriHerb in staat is om in zijn eigen stikstofbehoefte te voorzien. Hiermee verlaagt u de kosten van kunstmest en u draagt u bij aan een duurzame ruwvoerteelt.

Goed bestand tegen droge zomers

Nog een belangrijk punt is dat droge zomers geen vat krijgen op een NutriHerb-weide. In de afgelopen jaren heeft het kruidenmengsel laten zien dat het bij droogte zelfs een hogere opbrengst produceert dan weide met uitsluitend Engels raaigras. Kruiden zoals weegbree, cichorei en klaver hebben daarnaast in het bladrijke stadium ook een uitgesproken hoge voederwaarde van ongeveer 1.200 VEM. De totale voederwaarde van uw kuil met NutriHerb is daarmee zeer concurrerend ten opzichte van weidemengsels met 100 procent gras. Ook levert een weide met NutriHerb zowel energie als eiwit. Hierdoor krijgen uw koeien het gehele weideseizoen een uitgebalanceerde hoeveelheid van deze voedingsstoffen binnen.

Kies het NutriHerb kruidenmengel dat bij u past

Omdat niet iedereen dezelfde wensen heeft, kunt u kiezen of u de kruiden combineert met Engels raaigras of met rietzwenk. Is voederwaarde uw speerpunt? Dan is NutriHerb Engels voor u de beste keuze. Ook op percelen met een hoge onkruiddruk is dit mengsel geschikt. Wilt u liever een maximale opbrengst? Ga dan voor NutriHerb rietzwenk. Bestaand grasland doorzaaien met kruiden is het meest succesvol met NutriHerb doorzaai. Welk mengsel heeft uw voorkeur?

Download de teelthandleiding

Het inzaaien en onderhouden van een kruidenrijk grasland vraagt om speciale aandacht. Daarom hebben we een uitgebreide teelthandleiding gemaakt. Deze kunt u downloaden via barenbrug.nl/veehouderij/teelthandleidingen.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Barenbrug

Barenbrug

Het verbeteren van de gezondheid van melkvee, het stimuleren van biodiversiteit, het vergroten van de hoeveelheid organische stof in de bodem. Voor al deze...

Lees verder »

Meer van Barenbrug

Lees ook

Meer artikelen van Barenbrug »

Artikelen over Barenbrug