Onderzoek bewijst grote verschillen in Italiaans raaigras

Wist je dat je tot 20 procent meer droge stof gras van een hectare kunt halen als je kiest voor een tijdelijk graszaadmengsel met daarin de nieuwste generatie Italiaans raaigras? Dit blijkt uit een grote vergelijkende rassenproef van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO naar Italiaans raaigras.

Onderzoek+bewijst+grote+verschillen+in+Italiaans+raaigras
Barenbrug

In totaal werden in de proef 22 rassen Italiaans raaigras met elkaar vergeleken. De rassen van het tijdelijk graszaadmengsel Tornado 2 kwamen goed uit de bus.

Niet alleen de opbrengst van de Italiaans raaigras rassen in Tornado 2 zijn het allerhoogst, het gras is ook beter verteerbaar voor koeien en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en roest.


Barmultra II en Aeros het beste uit de test

Tornado 2 bestaat grotendeels uit de rassen Barmultra II en Aeros: twee rassen die beide uitblinken in opbrengst in het eerste en tweede jaar. Bovendien scoren deze rassen een hoge opbrengst ook onder droge omstandigheden zoals in 2018 en 2019.

Op jaarbasis brengt Tornado 2 minimaal 1,5 tot 2 ton droge stof per hectare meer op dan mengsels met oude rassen. Zaai je Tornado 2, dan heb je per 25 hectare grasland 2 hectare minder grasland nodig om je koeien op stal een hele winter van gras te voorzien.


Succes van veredelen

'Twee hectare die vrijkomt voor de teelt van andere gewassen. Dit is het resultaat van grasveredeling en belangrijk nieuws voor de melkveehouder', zegt rassenonderzoeker Joke Pannecoucque van ILVO.

Bovendien blijkt dat rassen van rassenlijsten uit Italiƫ en Polen het minder goed doen op een aantal aspecten. Hieruit kun je voorzichtig een les trekken: kies voor Italiaanse rassen van de Belgische rassenlijst, want die presteren zeker goed onder Belgische en Nederlandse groeiomstandigheden.


Krappe ruwvoerpositie snel aangevuld

Is je ruwvoerpositie aan de krappe kant? Kies er dan nu nog voor om Tornado 2 in te zaaien. Het gewas levert een uitstekende eerste snede zeker bij najaarsinzaai. Na de maisoogst is het een uitgelezen kans om met Tornado 2 je ruwvoerpositie veilig te stellen.

Wil je meer weten over Tornado 2? Neem dan contact op met een Barenbrug-dealer bij jou in de buurt of stuur een WhatsAppbericht naar grasspecialist Harmen van der Sluis: 06 136 967 32.

Barenbrug

Het verbeteren van de gezondheid van melkvee, het stimuleren van biodiversiteit, het vergroten van de hoeveelheid organische stof in de bodem. Voor al deze...

Lees verder »

Meer van Barenbrug

Lees ook

Meer artikelen van Barenbrug »

Artikelen over Barenbrug