Vanaf half maart een weidesnede

Wilt u dat uw koeien meer dagen per jaar vers gras eten? Dan is Weide 365 iets voor u. Met dit innovatieve weidemengsel heeft u gemiddeld tien dagen eerder een weidesnede. Daarnaast blijven de grasgroei en de uitstekende draagkracht behouden tot ver in het najaar. Zoals de naam al aangeeft, Weide 365 biedt u een jaarrond vers gras.

Vanaf+half+maart+een+weidesnede
Barenbrug

Maximale benutting eiwit en nutriënten

In het gehele proces van maaien tot en met het voeren van de kuil verliest u naast opbrengst kostbare voedingsstoffen. Niet voor niets wint het voeren van vers gras aan populariteit. Vers gras heeft een hogere drogestofopbrengst dan ingekuild gras. Dit verschil kan oplopen tot 30 procent. Met vers gras benut u de nutriënten maximaal en ook de eiwitbenutting kan bijna niet efficiënter.

Verleng het groeiseizoen

Een ander voordeel van Weide 365 is dat dit mengsel maximaal gebruikmaakt van de klimaatverandering in Noordwest-Europa. Het grasseizoen begint daardoor gemiddeld tien dagen eerder en het eindigt later.


Tabel Weide 365
Tabel Weide 365 © Barenbrug

Grote oogstzekerheid voor droge zomer

Door de vroege start in het voorjaar en de hoge opbrengst kunt u drie volwaardige grassnedes (weiden en maaien) oogsten, voordat het droge zomerseizoen begint. Weide 365 geeft u dus de zekerheid van voldoende ruwvoer, ook omdat het gras tot laat in het najaar doorgroeit.

Beweiden en stalvoeren; een ideale combinatie

Weide 365 is ideaal voor melkveehouders die maximaal vers gras willen voeren. Maar kiest u voor beweiding of stalvoedering? Een combinatie van beide is aan te bevelen. De keuze is afhankelijk van factoren zoals het weer en de gesteldheid van de bodem. Met Weide 365 zijn beide opties goed mogelijk.

Jaarrond weiden

Met Weide 365 is meer weidegang makkelijker in te vullen. Zowel in het begin van het grasseizoen als aan het eind is er de mogelijkheid om koeien te laten grazen op kwalitatief hoogwaardig gras. Weide 365 kenmerkt zich door een hoge zodedichtheid en een intensieve wortelstructuur. Dit zorgt ervoor dat draagkracht geen beperkende factor is voor weiden tijdens het vroege voorjaar of in het late najaar.

Barmazing: een nieuwe rassenlijsttopper

Het succes van het nieuwe weidemengsel zit 'm onder andere in het nieuwste topras van de Aanbevelende Rassenlijst: Barmazing. Deze grassoort groeit al vroeg in het voorjaar en heeft daarnaast een constante groei over de rest van het jaar. Opvallend is de relatief steile bladstand waardoor het gewas sneller droog en daardoor frisser is. Hierdoor is het zeer geschikt om uw koeien erop te laten weiden.

Weide 365 bestaat voor 60 procent uit deze rassenlijsttopper. Het weidemengsel wordt aangevuld met twee andere middenvroege rassen: tetraploïd Engels raaigras en gekruist tetraploïd raaigras. Beide zorgen voor een hoge opbrengst in het voorjaar. Daarnaast zijn ze goed verteerbaar en zeer smakelijk vanwege een hoge weerstand tegen roest.

Tips voor jaarrond vers gras:

1. Start zo vroeg mogelijk met bemesten, mits de draagkracht het toelaat. Neem zwavel mee in uw kunstmestgift. Later in het voorjaar kan droogte al de beperkende factor worden voor een maximale benutting;
2. Fris uw graszode op door in het voorjaar te wiedeggen. Hiermee verwijdert u oude uitgewinterde grassen, bladeren en de eerste onkruiden. Tevens belucht u de zode;
3. Voeg klaver toe aan uw percelen. Dit zorgt behalve voor een opbrengstverhoging in met name de tweede helft van het groeiseizoen ook voor extra smaak en voederwaarde.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Barenbrug

Barenbrug

Het verbeteren van de gezondheid van melkvee, het stimuleren van biodiversiteit, het vergroten van de hoeveelheid organische stof in de bodem. Voor al deze...

Lees verder »

Meer van Barenbrug

Lees ook

Meer artikelen van Barenbrug »

Artikelen over Barenbrug