Stripgrazen minder gunstig voor zodedichtheid

Bij roterend standweiden en kurzrasen is de zodedichtheid van het perceel hoger dan bij stripgrazen. Dat blijkt uit onderzoek op Dairy Campus en KTC Zegveld.

Stripgrazen+minder+gunstig+voor+zodedichtheid
© Nieuwe Oogst

Zodedichtheid is belangrijk voor een goede draagkracht, een goede productiecapaciteit en het voorkomen van ongewenste soorten in de zode.
In het onderzoek wordt de zodedichtheid weergegeven in het percentage grondniveau dat bedekt is met gras.

Grasbedekking

Op zowel Dairy Campus als KTC Zegveld was de zodedichtheid duidelijk lager bij stripgrazen vergeleken met standweiden of kurzrasen. De gemiddelde bedekking door gras op grondniveau op Dairy Campus was 74 procent voor standweiden en 62 procent voor stripgrazen, op KTC Zegveld was dit 79 procent voor kurzrasen en 65 procent voor stripgrazen.

Uitstoeling

Deze resultaten komen overeen met de verwachting: bij kurzrasen en standweiden is het gras minder hoog dan bij stripgrazen en is er dus minder schaduwwerking. Dit heeft een positief effect op de uitstoeling.

Het onderzoek is uitgevoerd door KTC Zegveld, Dairy Campus, Louis Bolk Instituut en Wageningen Livestock Research in het kader van de projecten Amazing Grazing en de PPS Ruwvoerproductie en Bodemmanagement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer