%27Zelfbediening%27
Column
© Studio Kastermans

'Zelfbediening'

'Ga je op jullie nieuwe boerderij weer een winkel bouwen?' Deze vraag werd mij de afgelopen maanden vaak gesteld. Zowel op onze boerderij in Drenthe als in Weesp hadden we een winkel op het erf, dus wat dat betreft een logische vraag.

Ik heb het altijd als een waardevolle aanvulling gezien. Het voelt bijzonder om de producten die op jouw grond zijn gegroeid of bereid, te kunnen verkopen aan klanten die graag een stukje omfietsen voor rauwe melk en verse kaas – 'veel lekkerder dan uit de supermarkt'. Ook is een winkel dé manier om met hen in gesprek te gaan over de landbouw, de omgang met dieren en de bereiding van voedsel. Maar ook gewoon te praten over koetjes en kalfjes, het weer en de dorpsroddels. De sfeer was er altijd heerlijk.

Toch doe ik het niet. Tenminste, niet in traditionele vorm. Er komt geen ruimte met een toonbank en kassa. Geen stapel winkelmandjes. Want als ik één ding heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat je er tijdens openingstijden altijd moet zijn. Ook als het regent dat het giet en je eigenlijk geen klant verwacht. Of juist als de mussen van het dak vallen en de stranden voller zijn dan de straten. Of gewoon als je een keer flink beroerd bent. Nee, die verplichting wilde ik niet meer.

Misschien wilde ik wel iets heel anders. Niets voor niks had ik me afgelopen zomer ingeschreven voor een opleiding Grafisch Vormgeven. Een hobby die ik wat meer aandacht wilde geven. Naast wat losse opdrachten zou het van pas komen als mijn man zijn zorgboerderij zou beginnen. Daarvoor had hij een logo, flyers en een website nodig. En voor open dagen of een markt is het ook altijd handig om je eigen posters te kunnen maken.

Als ik één ding heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat je er tijdens openingstijden altijd moet zijn

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Ilpendam

En toen kwam Jurre met een voorstel, waarin alles samen leek te komen: 'Zou je het niet leuk vinden om in de overkapping aan de voorkant van het erf een ruimte in te richten? Borden te laten bedrukken met verhalen over de boerderij, de landbouw. Onszelf. Foto's van de koeien en het boerenleven op te hangen. En te midden van al dat moois een melktap en een kaasautomaat neer te zetten, waar mensen zelf hun producten kunnen pakken en afrekenen. Zodat de tientallen, zo niet honderden wandelaars die elke dag langs de boerderij lopen, toch kunnen genieten van de producten van de boer?'

Jottem, aan de slag.

Bekijk meer over:

IJsvrij (2)
IJsvrij (2) Gisteren, 12:00
'IJsvrij'
'IJsvrij' 16-02-2021
'Vieze vrouw'
'Vieze vrouw' 02-02-2021
'Onthoornen'
'Onthoornen' 26-01-2021

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer