Biologisch BioAir-filter na vijftien jaar klaar voor gebruik

Het houtsnipperbed van Gasselte Bio Energie in het Drentse Gasselternijveenschemond wordt afgevuld. Daarmee kan het eerste exemplaar van het biologische luchtfilter van JW Espo in gebruik worden genomen. Eigenaar Jan Waayer stak vijftien jaar in de ontwikkeling van BioAir.

Waayer noemt het een relatief eenvoudig systeem met weinig afval en onderhoud. Bureau Tauw verrichtte metingen aan het luchtfilter en rapporteerde een reductie van de ammoniakemissie met 90 procent. De uitstoot van geur ligt zelfs 95 procent lager.

Voor Gasselte Bio Energie was met name dat laatste een belangrijke reden om te investeren in BioAir. Het biologische luchtfilter is erkend voor varkens en pluimvee. Er loopt nog een aanvraag voor erkenning van het systeem voor geiten en kalveren, zegt Waayer. Op dit moment worden in Nederland nog drie van deze luchtfilters geplaatst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer