IVN+Natuureducatie%3A+%27Laat+woningbouw%2C+natuur+en+landbouw+samengaan%27
Nieuws
© Dirk Hol

IVN Natuureducatie: 'Laat woningbouw, natuur en landbouw samengaan'

De ruimte die we in Nederland hebben is schaars, weet IVN Natuureducatie-directeur Jelle de Jong. 'Daar kan niemand iets aan veranderen. Maar in plaats van naar de tegenstellingen, moet juist worden gekeken waar verschillende functies kunnen samengaan.'

'Voor het samengaan van woningbouw, natuur en landbouw bestaan namelijk veel meer mogelijkheden dan nu worden benut', verzekert De Jong. Hij reageert hiermee op de wens van de Tweede Kamer dat de minister van Ruimtelijke Ordening terugkeert. 'Die post verdween tien jaar geleden.'

De inrichting van het land zou volgens de directeur van het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid nu vaak verzanden in een patstelling tussen groepen met tegenstrijdige belangen. 'Landbouw, natuur, het opwekken van energie en woningbouw lijken met elkaar te conflicteren. Maar de oplossing ligt niet in een betere scheidsrechter, maar in het spelen van een ander spel.'


Prettig ommetje

Als voorbeeld noemt De Jong natuur. 'Die hoeft echt niet alleen ontwikkeld te worden in natuurgebieden. Natuur is juist ook heel wenselijk in woonwijken, op industrieterreinen en via natuurinclusieve landbouw. Juist in deze tijd merken we hoe belangrijk het is dat mensen in groene wijken wonen en even in hun eigen omgeving even prettig een ommetje kunnen maken tijdens de lockdown.'

IVN Natuureducatie stelt daarom dat de politiek vooral moet sturen op creatievere oplossingen in plaats van alleen het oplossen van een verdelingsvraagstuk. 'Want dat is wat er nu in feite gebeurt met de roep om de terugkeer van een minister die beslist over de inrichting van Nederland.'


Grip op je bedrijf

Ben je bezig met het bedrijf pasklaar te maken voor de toekomst? Grip op je bedrijf is een opleidingsprogramma voor boeren en tuinders, op HBO+ niveau, die hun bedrijf klaar willen maken voor de toekomst. Het programma is gericht op agrarisch ondernemers die nadenken over de toekomst van het bedrijf en wil deze ondernemers daarbij ondersteunen. Meer informatie en aanmelden kan bij de LTO Academie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer