Bespuiting met spuiwater versnelt bladval perenbomen

Uit het driejarige project 'Innovatief hergebruik spuiwater in de fruitsector' blijkt dit jaar dat een bespuiting met spuiwater – afkomstig van luchtwassers in de varkenshouderij – de bladval in peer versnelt. Dat meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO).

Bespuiting+met+spuiwater+versnelt+bladval+perenbomen
© NFO

Verder verteert het appel- en perenblad sneller, bleek uit de metingen van begin dit jaar. Door de snellere bladvertering is de ziektedruk van bijvoorbeeld schurft lager. De laatste waarneming vond op 13 november bij conference plaats.

In onbehandelde bomen was gemiddeld 62 procent van het blad gevallen. Bij de met spuiwater behandelde bomen lag al gemiddeld 96 procent van het blad op de grond. Deze bespuiting was uitgevoerd rond het moment dat de natuurlijke bladval startte. Een week na natuurlijke bladval was spuiten vergelijkbaar met onbehandeld.


Weinig verbetering

Het object waar op beide momenten was gespoten, gaf weinig verbetering vergeleken met een keer spuiten rond de natuurlijke bladval. Het effect op de bladvertering wordt begin volgend jaar opnieuw gemeten. Dezelfde proef wordt ook uitgevoerd in wellant en elstar.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Delphy en WUR-Open Teelten in Randwijk. De proeven liggen in de boomgaarden van de fruittelers Wim van Wijk en Kees van Dijk in de Kromme Rijnstreek in Utrecht. Varkenshouder Wim van Vulpen uit dezelfde streek levert het spuiwater.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer