Bespuiting+met+spuiwater+versnelt+bladval+perenbomen
Nieuws
© NFO

Bespuiting met spuiwater versnelt bladval perenbomen

Uit het driejarige project 'Innovatief hergebruik spuiwater in de fruitsector' blijkt dit jaar dat een bespuiting met spuiwater – afkomstig van luchtwassers in de varkenshouderij – de bladval in peer versnelt. Dat meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO).

Verder verteert het appel- en perenblad sneller, bleek uit de metingen van begin dit jaar. Door de snellere bladvertering is de ziektedruk van bijvoorbeeld schurft lager. De laatste waarneming vond op 13 november bij conference plaats.

In onbehandelde bomen was gemiddeld 62 procent van het blad gevallen. Bij de met spuiwater behandelde bomen lag al gemiddeld 96 procent van het blad op de grond. Deze bespuiting was uitgevoerd rond het moment dat de natuurlijke bladval startte. Een week na natuurlijke bladval was spuiten vergelijkbaar met onbehandeld.


Weinig verbetering

Het object waar op beide momenten was gespoten, gaf weinig verbetering vergeleken met een keer spuiten rond de natuurlijke bladval. Het effect op de bladvertering wordt begin volgend jaar opnieuw gemeten. Dezelfde proef wordt ook uitgevoerd in wellant en elstar.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Delphy en WUR-Open Teelten in Randwijk. De proeven liggen in de boomgaarden van de fruittelers Wim van Wijk en Kees van Dijk in de Kromme Rijnstreek in Utrecht. Varkenshouder Wim van Vulpen uit dezelfde streek levert het spuiwater.

Bekijk meer over:

Weer

  • Woensdag
    17° / 15°
    70 %
  • Donderdag
    12° / 10°
    60 %
  • Vrijdag
    11° / 7°
    70 %
Meer weer