Perenboomgaard+is+paradepaardje+van+Leeuwis+Fruit
Reportage
© Cor de Kock

Perenboomgaard is paradepaardje van Leeuwis Fruit

Kolkenbosch is het paradepaardje van Leeuwis Fruit. De boomgaard met Conference-peren in Haaften ligt in een natuurgebied en de teelt gebeurt zo duurzaam mogelijk. Toch is het nog niet gelukt om nieuwe afzetmarkten te vinden.

In Haaften ligt sinds 2018 perenboomgaard Kolkenbosch, die wat eigenaar Leeuwis Fruit in Tuil betreft een voorbeeld zou moeten vormen voor de fruitteeltsector en hardfruitketen op het gebied van duurzaamheidsmaatregelen. 'We telen daar op 4,5 hectare Conference-peren op natuur- en milieuvriendelijke wijze', zegt initiatiefnemer Marcel Leeuwis.

'Daarmee sluiten we aan bij de maatschappelijke trend naar kringlooplandbouw en vergroening, die vooral onder mensen in de stad leeft. Maar jammer genoeg hebben we in de tweeënhalf jaar dat we nu bezig zijn, gemerkt dat niemand daarvoor een meerprijs van 10 tot 15 cent per kilo wil betalen.'


Natuurgebied

Leeuwis zegt dat hij de grond waarop de boomgaard ligt, na lang wachten in 2017 aan heeft kunnen kopen. Zijn medewerker Nick van der Meijden legt uit dat deze in een natuurgebied ligt. 'Het is er hartstikke mooi, met grienden, grote waterplassen en bruggetjes. Je ziet er allerlei dieren: reeën, hazen, vogels, vissen en veel insecten.'

Met PlanetProof-gecertificeerde producten kun je je eigenlijk niet meer echt onderscheiden

Nick van der Meijden, medewerker Leeuwis Fruit in Tuil

Op Kolkenbosch werken twee vaste medewerkers onder verantwoordelijkheid van Leeuwis aan de teelt. Daarnaast houdt Van der Meijden zich bezig met de koeling en de administratie en verzorgt hij de promotie.


Van bloesem tot oogst

Een van de doelstellingen van Kolkenbosch is de afstand tussen telers en consumenten te verkleinen. 'We hebben een wandelpad langs de perenbomen aangelegd, zodat geïnteresseerden een kijkje kunnen komen nemen. Consumenten kunnen zo het hele proces, van bloesem tot oogst, meebeleven', zegt Van der Meijden. 'We hopen dat ze daardoor meer waardering krijgen voor de agrarische sector.' Leeuwis vindt het jammer dat het imago van de sector vaak negatief is, terwijl de meeste agrariërs voldoen aan de strenge eisen van Nederlandse wet- en regelgeving.


Bezoekers kunnen over het wandelpad een kijkje nemen.
Bezoekers kunnen over het wandelpad een kijkje nemen. © Cor de Kock

Voor de 12.000 bomen op Kolkenbosch gebruiken de telers een geavanceerde aansturing van de watergift, die is ontwikkeld in samenwerking met Delphy, en zo weinig mogelijk gewasbescherming. Mocht het toch nodig zijn om ziektes en plagen tegen te gaan, dan gebeurt dat uitsluitend met middelen die goed zijn voor de biodiversiteit, zoals bij bespuitingen met natuurlijke kaolin klei om perenbladvlo tegen te gaan. De mest betrekken de telers van een veehouderij uit de regio.


Bloemenmengsels en insectenhotels

Langs de randen en om de drie bomenrijen staan wilde bloemenmengsels om insecten te lokken. Ook staan er verspreid over het perceel duizend insectenhotels, waarvan nuttige roofinsecten gebruik kunnen maken.


Het natuurgebied heeft waterplassen en bruggetjes.
Het natuurgebied heeft waterplassen en bruggetjes. © Cor de Kock

'Voor de peren die van Kolkenbosch komen, zoeken we nieuwe afzetmarkten, omdat we weten dat supermarkten vooral op lage prijzen sturen', zegt Leeuwis. 'Wij willen ons concept onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld zorgketens en bedrijfskantines. Je hoort overal over het belang van korte lijnen, maar in de praktijk zijn er maar weinig bedrijven die voor de extra inspanningen willen betalen.'


Grote partijen

De teler legt uit dat het weinig zin heeft om een paar kistjes peren over grote afstanden te verplaatsen, omdat de logistieke kosten dan immens zijn. Daarom zoeken de initiatiefnemers naar grote partijen om Kolkenbosch tot een succes te maken.

Van der Meijden zegt dat ze hadden verwacht dat het gemakkelijker zou zijn om samenwerkingspartners te vinden. 'Inkopers van bijvoorbeeld bedrijfskantines kiezen toch vaak voor gangbaar fruit, omdat dat goedkoper is. En als Leeuwis Fruit zijn we PlanetProof-gecertificeerd, maar daarmee kun je je eigenlijk niet meer echt onderscheiden.'

Leeuwis: 'Het hele afzetsysteem is gebaseerd op winst voor alle partijen in de keten. Alleen de telers moeten genoegen nemen met wat er daarna nog overblijft ondanks dat hun kostprijs de pan uitrijst door alle investeringen die zij hebben gedaan in duurzaamheid.'


Realistisch groen

De peren die op Kolkenbosch zijn geoogst, zijn tot nu toe, net als de andere peren van Leeuwis Fruit, als gangbare exemplaren verkocht via Fruitmasters. Om niet nog meer kosten te hoeven maken, heeft Leeuwis nog geen extra geld besteed aan het ontwikkelen van een eigen merk of verpakking. Ondanks de tegenvallende belangstelling tot nu toe zijn de ondernemers niet van plan om op te geven. 'Met ons concept van realistisch groen denken we dat we iets unieks in handen hebben', zegt Leeuwis. 'En daarop zouden we via de media graag meer aandacht willen vestigen.'

De opening van het wandelpad door de boomgaard zou een mooie aanleiding zijn geweest, maar die kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Toch blijft het tweetal hopen op publiciteit in landelijke media, zoals televisie of kranten.


Chrysantenkas is 500 meter lang

Leeuwis Fruit, in 1962 opgericht als appelkwekerij, bestaat uit ruim 60 hectare boomgaard. De oogst, van half augustus tot begin oktober, levert jaarlijks tot 3 miljoen appels en peren op. De onderneming heeft een eigen koelhuis voor bewaring van het fruit onder Ultra Low Oxygen-condities. De afgelopen jaren is Leeuwis Fruit zich meer gaan concentreren op de perenteelt. Sinds 2002 is het bedrijf ook chrysanten gaan telen in een kas van 3 hectare onder de naam Lewis Flowers. Sinds 2009 gebeurt dat in een kas van 7,5 hectare met een pad van 500 meter lang, de langste chrysantenkas van Nederland. De directie bestaat uit Marcel Leeuwis, zijn zoon Yorick en neef William de Bruin. Leeuwis Fruit en Lewis Flowers zijn twee opzichzelfstaande bedrijven. Marcel Leeuwis houdt zich met beide bedrijven bezig, zijn zoon is verantwoordelijk voor het bloemenbedrijf en De Bruin voor het fruitbedrijf. Het bedrijf telt twintig vaste medewerkers, tijdens de oogst ondersteund door tachtig tijdelijke arbeidskrachten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer