Vogelsang+komt+met+nieuwe+mestverdeel%2D+en+pomptechniek
Nieuws
© Vogelsang

Vogelsang komt met nieuwe mestverdeel- en pomptechniek

Vooruitlopend op het bemestingsseizoen van 2021 brengt de Duitse leverancier van bemestingstechnieken Vogelsang nieuwe technieken op de markt voor het nauwkeurig verdelen en verpompen van drijfmest.

Met de compacte UniSpread introduceert Vogelsang een systeem om drijfmest dicht bij de grond en met lage emissies te verdelen. Bij grotere werkbreedtes staat het BlackBird-sleepvoetsysteem van 24 meter centraal. Innovatieve oplossingen, zoals SyreN en nieuwe pomptechnieken, maken een optimale benutting en het verpompen van drijfmest mogelijk.

De nieuwe technische oplossingen zijn bedoeld om boeren en loonwerkers in staat te stellen hun bestaande mestverdeeltechniek te blijven gebruiken en aan te passen. Op basis van deze vraag ontwikkelde Vogelsang het universele systeem UniSpread. Met kleine werkbreedtes van 6 tot 9 meter en een lager totaalgewicht biedt het dezelfde precisie en kracht als de op de markt zijnde Vogelsang-bemesters.

De ExaCut, precisieverdeler en versnijder, zorgt voor homogene drijfmest en verdeelt deze gelijkmatig over de slangen. Met een variatiecoëfficiënt van minder dan 5 procent verspreidt de UniSpread drijfmest nauwkeurig en dicht bij de grond, meldt de fabrikant.


Drijfmest optimaal benutten

Vogelsang werkt samen met het Deense bedrijf BioCover om het productportfolio met SyreN uit te breiden. Met SyreN worden de nutriënten in drijfmest optimaal benut en beter beschikbaar gemaakt voor planten. Het partnerschap is van toepassing in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije en de Benelux. Het proces stabiliseert drijfmest door de toevoeging van zwavelzuur en reduceert stikstofverliezen tot wel 70 procent.

Het SyreN-systeem meet via een sensor automatisch de pH-waarde van de drijfmest en voegt de benodigde hoeveelheid zwavelzuur toe om deze te verlagen en de drijfmest op de streefwaarde te stabiliseren. Drijfmest bevat namelijk een grote hoeveelheid stikstof in de vorm van ammoniak en ammonium. Bij het verlagen van de pH-waarde verandert dit evenwicht. Een groter deel van de gasvormige ammoniak wordt dan omgezet in ammonium (zout), dat niet verdampt uit de drijfmest.


Streefwaarde

Een pH-waarde van 6,0 tot 6,5 activeert deze chemische reactie en wordt beschouwd als de streefwaarde voor SyreN. Het geconcentreerde zwavelzuur wordt bewaard in een fronttank en wordt via een mengnozzel toegevoegd aan de meststroom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer