Minder+stof+bij+pootgoed+sorteren+in+plastic+huis
Nieuws
© Koos van der Spek

Minder stof bij pootgoed sorteren in plastic huis

'Sinds een paar maanden hebben we een stofafzuiging bij het sorteren van pootgoed. Als je die eenmaal hebt, wil je niet meer zonder', zegt akkerbouwer Jan-Kees Kool uit het Groningse Warffum.

Kool had tijdens het sorteren last van veel stof en heeft daarom gekozen voor stofafzuiging. De hele sorteerafdeling is ingepakt met plastic. 'Wat betreft investering gaat het om een serieus bedrag, maar het scheelt veel stof', merkt de ondernemer.

Zeilmakerij Brouwers in Munnekezijl heeft alle plastic zeilen op maat gemaakt en vervolgens opgehangen. 'Brouwers heeft alles ingepakt. Ze hebben een plastic huis om de sorteerafdeling gebouwd. Een nadeel is dat je nu niet overal makkelijk bij kunt komen', vindt de akkerbouwer.


Afzuiging en filtering

Het bedrijf Meconaf in Franeker zorgt voor onderdruk/overdruk, afzuiging en filtering. In combinatie met het plastic huis zorgt het voor minder stof en een betere luchtkwaliteit in de leeskamer, de hele sorteerafdeling en de hele loods.

Ook in de leeskamer komt veel stof vrij. Door overdruk komt er minder stof in de leeskamer en door afzuiging wordt het aanwezige stof verwijderd. Dit zorgt voor een stofvrije leeskamer.


Folva

Kool is begin oktober begonnen met het sorteren. Deze week sorteerde hij samen met medewerker Herlof Schreuder het ras Folva. Het sorteren gaat waarschijnlijk door tot half januari en de aflevering tot eind april. Kool teelt 55 hectare pootgoed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer