Corona helpt Greenyard cijfers op te krikken

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar de omzet met 10 procent zien stijgen. De coronacrisis was daar debet aan.

Corona+helpt+Greenyard+cijfers+op+te+krikken
© Europese Unie

Het handelsconcern boekte een omzet van 2,2 miljard euro. Vooral het onderdeel verse groenten zat in de lift door de coronacrisis. De verkoopwaarde van dit segment steeg met 179,6 miljoen euro (plus 11,1 procent) naar 1,8 miljard euro.

De brutobedrijfswinst steeg met 19 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar en kwam uit op 56,6 miljoen euro. Netto schrijft Greenyard net zwarte cijfers. Na aftrek van 22 miljoen euro rentelast blijft er 0,8 miljoen euro onder de streep over. Een jaar eerder leed het concern nog 45 miljoen euro verlies.


Schulden verkleinen

Greenyard kon in het afgelopen half jaar dankzij een betere rendabiliteit en cashflow een deel van zijn schulden saneren. Die was eind september vier keer de jaarlijkse bruto bedrijfswinst tegenover ruim zeven keer eind maart.


Het bedrijf van Hein Deprez kwam in 2018 in zwaar weer terecht, nadat een Hongaarse vestiging van het concern met listeria besmette groente op de markt had gebracht. Tegelijkertijd kampte Greenyard met een prijzenoorlog tussen supermarkten en was de oogst door droogte dat jaar veel minder.


Bruto bedrijfswinst

Dit leidde ertoe dat Greenyard in flinke financiële problemen kwam en de schuldenlast sterk opliep. Begin 2019 trok Deprez de Nederlander Marc Zwaaneveld aan als crisismanager om schoon schip te maken. Het beursgenoteerde concern verwacht dit verslagjaar een bruto bedrijfswinst van 110 miljoen euro te behalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer