Aandeel+Greenyard+onderuit+door+listeria
Nieuws
© Vidiphoto

Aandeel Greenyard onderuit door listeria

Het Belgische bedrijf Greenyard met vestigingen in Nederland, heeft flinke klappen te verduren op de beurs Euronext in Brussel als gevolg van de listeriabesmetting. Het aandeel daalde maandag met ruim 30 procent, nadat de handel op vrijdag zelfs werd stilgelegd.

Het is het grootste verlies voor het bedrijf sinds de beursgang in 1999. Nadat in een Hongaarse fabriek van Greenyard de listeriabacterie werd gevonden, worden diverse producten in verschillende landen teruggeroepen. Het bedrijf is groot in diepvriesgroenten.

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Volgens het voedingscentrum moeten vooral zwangere vrouwen oppassen, omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Nederlandse vestigingen

Greenyard heeft in Nederland enkele vestigingen, in Waddinxveen en Venlo. Het concern is onder meer eigenaar van groenteteler A. C. Hartman in het Friese Sexbierum. Volgens directeur Henny van Gennep van A. C. Hartman hebben de beursperikelen geen directe gevolgen voor de Friese onderneming. Dat laat hij weten aan de Leeuwarder Courant. In Sexbierum worden onder meer paprika’s, tomaten en komkommers gekweekt.

Greenyard is ook eigenaar van het voormalige Lutèce in het Limburgse Velden bij Venlo. Het bedrijf is wereldleider in champignonconserven. Onlangs vergrootte Greenyard de productieruimte in Velden met 4.000 vierkante meter.

Gevolgen

Naar de gevolgen van de listeriabesmetting wordt momenteel nog onderzoek gedaan door de Europese voedselwaakhond EFSA. In juni waren er sinds 2015 in totaal 47 mensen bekend die ziek zijn geworden na het eten van groenten uit de Hongaarse fabriek. Negen mensen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer