Water%2C+Land+%26amp%3B+Dijken+in+actie+tegen+predatie
Nieuws
© Hanneke de Boer

Water, Land & Dijken in actie tegen predatie

Agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken (WLD) zet volgend jaar samen met Landschap Noord-Holland in op predatiepreventie voor een betere weidevogelpopulatie.

WLD laat dat weten in een terugblik op weidevogelseizoen 2020, die deze week is verschenen. Predatoren, zoals vossen, kraaien, hermelijnen en andere marters zijn de weidevogels nu vaak te slim af, constateert de natuurvereniging. 'Zelfs de speciale rasters houden de slimme vos niet altijd tegen.'

Preventief beleid zou de weidevogel enorm helpen, maar daar zijn meer partijen voor nodig, concludeert Water, Land & Dijken. Reden om komend jaar samen met Landschap Noord-Holland aan de slag te gaan met de uitwerking van een voorstel voor predatiebeheersing in weidevogelgebieden.


Weidevogelbiotoop

Verder heeft WLD recent financiering ontvangen van een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling voor de optimalisatie van weidevogelbiotoop. Hiermee komt onder andere geld beschikbaar voor het vernatten van percelen, het kappen van bosjes en het kruidenrijker maken van percelen.

Het voorjaar van 2020 gaat niet de boeken in als heel succesvol weidevogelseizoen, stelt WLD in haar evaluatie. 'Mede door de droogte was het voor de weidevogels moeilijk om hun jongen groot te brengen.'


Plas-dras

Veel boeren zijn tijdens de droogte de weidevogel te hulp geschoten door hun greppels vol te laten lopen met water, blikt de agrarische natuurvereniging terug. 'Ook werden er op meer percelen plas-dras gecreëerd, die vervolgens ook langer nat werden gehouden. Dat zorgde voor extra voedsel voor met name de jonge vogels.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer