JOZ bouwt wendbare mestrobot Nano

JOZ in het Noord-Hollandse Westwoud lanceerde onlangs zijn nieuwe mestrobot Nano. Deze is kleiner en wendbaarder, maar rijdt sneller dan zijn grote broer. Daarnaast sproeit de robot zowel voor als achter op de roosters tegen versmering.

JOZ+bouwt+wendbare+mestrobot+Nano
© Frits Huiden

De nieuwe mestrobot Nano is een opvallende stap voor JOZ. De landbouwmachinefabrikant bouwt namelijk al negentien jaar in grote lijnen dezelfde mestrobot JOZ-Tech en verkocht daarvan wereldwijd al duizenden. Niet alleen in het groen onder eigen naam, maar ook in het blauw als DeLaval.

Behalve de JOZ-Tech is er bovendien de Barn-E die mest opraapt en afstort. De Barn-E en voeraanschuifrobot Moov 2.0 gebruiken dezelfde aandrijftechniek.


Vanaf 21.500 euro

De nieuwe Nano is een kleinere variant van de JOZ-Tech, die beter uit de voeten kan in krappere stallen. De nulserie is op twaalf bedrijven getest. De mestrobot is nu vanaf 21.500 euro te koop. Of de Nano ook onder de naam DeLaval of bijvoorbeeld Fullwood – onderdeel van JOZ – te koop komt, is onbekend.

Technisch zijn de verschillen groot en heeft de techniek meer gemeen met de Barn-E en de Moov 2.0. Dat begint bij de aandrijving waarvoor dezelfde elektromotoren zijn gebruikt. Waar de JOZ-Tech een driewieler is met één aangedreven wiel voorop, gebruikt de Nano twee aangedreven wielen en een zeroturnstuurprincipe. Door beide wielen aan te drijven is er meer tractie en kan er korter worden gedraaid.


Keren

Een Nano met 1,2 meter brede schuif kan keren op een 1,8 meter brede mestgang, waar een JOZ-Tech met 1,3 meter brede schuif – smaller kan niet – een mestgang nodig heeft van 2,5 meter breed. Voor op de Nano zijn schuifbreedtes te monteren van 1.200, 1.400, 1.600 en 1.850 millimeter breed. Dat is ongeveer gelijk met de JOZ-Tech, die optioneel is uit te breiden naar 2,10 meter.

Met de nieuwe rijmotoren is ook de rijsnelheid verhoogd van 5,5 naar 6,5 meter per minuut voor een hogere capaciteit. Daarbij is er nu ook geen kettingaandrijving meer wat het onderhoud ten goede komt.


Gyroscoop toegevoegd

Op het gebied van onderhoud en service zijn ook stappen gezet, vooral bij het installeren van de robot. Navigeren gaat nog steeds via 8 millimeter dik ingeboorde transponders. Nu is er een gyroscoop toegevoegd. Door de stal in te meten, is het inleren vlotter te doen in het bestaande programma JOZ SAM-Sketch. Met een afstandsbediening elke beweging en route uitlopen achter de robot aan niet meer nodig.


Het inleren hoeft niet meer geheel handmatig, maar gaat via een staltekening.
Het inleren hoeft niet meer geheel handmatig, maar gaat via een staltekening. © Frits Huiden

Halverwege het inleren per ongeluk de verkeerde beweging maken en opnieuw beginnen is er ook niet meer bij. Met de nieuwe werkwijze worden tijd en kosten bespaard.


Dertien uur per dag

De capaciteit is afhankelijk van de routeduur. Maximaal zijn er 22 routes van tien minuten op 60 meter in te voeren. De robot kan dertien uur per dag rijden. Wie slechts elf routes installeert, kan per route 65 minuten schuiven over een maximale afstand van 413 meter.

De schuif is 4 centimeter te heffen – meerprijs 1.800 euro – met een optionele hefcilinder waarbij de robot tijdelijk rust op een kunststof glijblok. Daarmee zijn voergangen over te steken of is de robot te verplaatsen naar een ander stalgedeelte.

JOZ koos er opnieuw niet voor om een mobiele app om de Nano te bedienen. De J-Touch-handbediening onder de kap is wel verbeterd in duiding en menustructuur. Bij storingen of koeien die na drie keer duwen niet aan de kant gaan, ontvangt de veehouder een sms of e-mail. De kracht van duwen is afhankelijk van boxenstrooisel en wens van de veehouder via een trekkrachtregeling in te stellen.


Beperkte parkeerruimte

Groot voordeel van de kleinere behuizing is de beperkte parkeerruimte bij het laadstation. Daarbij parkeert de grote variant achteruit in, waardoor er mest ophoopt bij het laadstation.

De Nano houdt zijn plek schoner door wendbaarheid, vooruit inparkeren bij het laadstation en de optie om links of rechts te laden. Het rvs-laadstation heeft alleen een 230 volt-aansluiting, internet en een Geka-waterkoppeling nodig. Het bijladen is te controleren via ledlampjes.


Laden met stroom en water kan zowel links als rechts.
Laden met stroom en water kan zowel links als rechts. © Frits Huiden


Geen nevel maar waterstraal uit voorraadtank

De mestrobot Nano oogt vrij vierkant met zijn groene behuizing van 70 centimeter breed en 65 centimeter hoog. De kunststof is onderdeel van het waterreservoir aan boord met een inhoud van 110 liter. De Nano sproeit gericht vijf stralen op de roosters in plaats van een nevel. De stralen moeten de roosters natter houden en beter reinigen. In droge zomers of bij wind schat JOZ dat de stralen 60 procent aan vocht op de roosters bespaart tegenover vernevelen. De Nano heeft zowel voor- als achterop een nozzle waar vijf stralen uitkomen. De dosering van de watergift is instelbaar in hoeveelheid en per gebied in de stal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer