Coronacompensatie dempt daling liquiditeit in akkerbouw

De gemiddelde liquiditeitspositie van akkerbouwbedrijven is minder laag dan vorig jaar aan het eind van het derde kwartaal. Dit is te danken aan de compensatiemaatregelen vanwege de coronacrisis.

Coronacompensatie+dempt+daling+liquiditeit+in+akkerbouw
© Alex J. de Haan

Akkerbouwers profiteren onder meer van de vervroegde uitbetaling van betalingsrechten door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De gemiddelde stand op de lopende rekening van akkerbouwbedrijven daalde in het derde kwartaal van 2020 tot ruim 4.000 euro. Vorig jaar was deze gemiddelde stand nog 1.300 euro negatief.

Dit blijkt uit de liquiditeitsmonitor die elk kwartaal tot stand komt als publiek-private samenwerking tussen Wageningen Economic Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ABN Amro. De vervroegde uitbetaling van betalingsrechten betreft een voorschot van gemiddeld 12.000 euro. Normaal vindt de hele betaling pas in december plaats.


Uitstel van betalingen

De liquiditeitspositie werd in het derde kwartaal ook positief beïnvloed, doordat akkerbouwers minder investeerden en minder belasting betaalden. Dit kan uitstel van betalingen betreffen in verband met coronamaatregelen vanuit de overheid. Ook door banken zijn aflossingen en soms ook rentebetalingen uitgesteld. Door deze regelingen is de liquiditeitspositie veelal op niveau gebleven.


ABN Amro wijst erop dat daling van de liquiditeit op de lange termijn alsnog kan plaatsvinden. Belastingen en uitgestelde financieringslasten moeten uiteindelijk toch worden voldaan. Verder zullen de betalingen van RVO.nl in december lager zijn. Daar staat tegenover dat een aantal akkerbouwers een uitkering zal ontvangen vanuit de Tegemoetkoming fritesaardappeltelers.


Impact op afzet

Over de vooruitzichten voor de rest van het jaar meldt ABN Amro dat een prognose voor de liquiditeitsontwikkeling onzeker is. De afzet van akkerbouwproducten zal volgens de bank sterk afhankelijk zijn van de impact van corona op Europees en mondiaal niveau.

De afzet van uien, suikerbieten en tarwe lijkt zich gunstig te ontwikkelen. Het perspectief op de aardappelmarkt is minder rooskleurig. Normaal zorgt het laatste kwartaal voor een toename van de liquiditeit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer