Aardappelmarkt wacht op impuls

De coronacrisis laat haar sporen na op de aardappelmarkt. Grote voorraden en minder vraag zijn op dit moment funest voor de handel in vrije aardappelen.

Aardappelmarkt+wacht+op+impuls
© Haijo Dodde

PotatoNL heeft al weken geen richtprijs voor aardappelen gepubliceerd. Voorzitter Mark Brantjes stelt dat in principe jaarrond wordt genoteerd en dat het doel was half augustus te beginnen met de notering voor oogst 2020. 'Maar dan moet er wel handel zijn; zonder transacties kunnen wij niet noteren.'

Brantjes legt uit dat de noteringscommissie binnen PotatoNL autonoom besluit of er wel of geen notering komt. 'We merken nu dat voorzichtig de eerste transacties worden aangemeld. Zodra die transacties voldoende informatie opleveren over de markt zal dat resulteren in een notering. De noteringscommissie voert daarover wel wekelijks overleg.'


Impuls nodig

Het is duidelijk dat de aardappelmarkt een impuls goed kan gebruiken. Vanaf het begin van de coronacrisis is veel vraag naar frites weggevallen. Het betekende voor de Nederlandse situatie dat van de 1,5 miljoen ton fritesaardappelen in opslag volgens inschatting nog slechts een derde kon worden verwerkt voor directe verkoop.

Voor het overschot is deels een oplossing gevonden via de compensatieregeling van de overheid. Veel contractaardappelen zijn echter alsnog verwerkt en als eindproduct opgeslagen in vriescellen.


Ingevuld met contractaardappelen

Analisten waarschuwen dat oogst 2019 de aardappelmarkt nog lang parten blijft spelen. Beursmakelaar De Vries & Westermann schrijft op zijn website dat de verwerkende industrie draait op 80 tot 85 procent van de normale capaciteit. De grondstofbehoefte kan daardoor vrijwel volledig worden ingevuld met contractaardappelen.

De verwachting is dat tot de jaarwisseling de vraag naar vrije aardappelen beperkt blijft. Deze week noteerde handelskoepel Belgapom in België een prijs van 2,50 euro per 100 kilo voor vroege aardappelen. In Duitsland worden vrije aardappelen geleverd voor zetmeelproductie en veevoer met prijzen tussen 1,50 en 3,50 euro. De eerste transacties in Nederland zijn afgesloten voor vergelijkbare prijzen.


Fritesaardappelen

Op de termijnmarkt zijn de noteringen voor fritesaardappelen van oogst 2020 op levering in april 2021 deze week gedaald naar een niveau van 6,50 euro per 100 kilo. Vorige week was sprake van een opleving tot 8 euro na tegenvallende proefrooiingen.

De pas op de plaats is een gevolg van het groeizame weer van de laatste periode, rooimonsters voorspellen nu een gemiddelde oogst. Ook op de termijnmarkt worden nauwelijks zaken gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer