Limburgse+fruitteler+tevreden+over+oogst+Conference
Nieuws
© Twan Wiermans

Limburgse fruitteler tevreden over oogst Conference

De handperenoogst is in volle gang bij het fruitbedrijf van Paul en Chantal Heusschen in het in Limburgse Ulestraten. 'De oogst is prima, met een hoog suikergehalte, ondanks veel nachtvorst.'

Dat is precies de reden dat het stel enige jaren terug de appels liet voor wat ze waren en zich bijna volledig op Conference stortte.

'Appels bleken te kwetsbaar. Netten hielpen deels, maar dan was de prijs soms weer slecht. Neem dit jaar. We hebben alles gehad: vorst, droogte, hitte en hagel. Toch staan de peren er goed bij', constateert Paul Heusschen tevreden. 'Ondanks schade aan de bloemen.'


Goede Limburgse lössgrond

De goede Limburgse lössgrond en druppelirrigatie hielpen daaraan mee, duidt Heusschen. 'Zoiets scheelt 10 à 15 procent.' Hij teelt op 20 hectare, waarvan 19 hectare Conference. Op 1 hectare staat Doyenné du Comice, na Conference het meest geteelde ras in Nederland en België.

'Wij kunnen hier niet beregenen en veel investeren zag ik niet direct zitten. De Conference zet zonder bevruchting en verdraagt veel weersinvloeden. Het is by far het sterkste ras en de teelt ligt mij. Daarom heb ik er passie voor.'


Arbeid is lastig

Als de teler dan toch iets moet noemen wat lastig loopt, dan is het arbeid. 'Ik moet in een tijdsbestek van drie weken de hele oogst eraf krijgen. Dat wordt nog een uitdaging en dat blijft het ook in de toekomst, ben ik bang.' Zijn vaste club uit Nederland en Polen dunt uit. 'Arbeid moet steeds verder weg worden gezocht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer