FNP+bezorgd+over+jakobskruiskruid
Nieuws
© x

FNP bezorgd over jakobskruiskruid

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) wil dat provincie Friesland de bestrijding van jakobskruiskruid en distels opnieuw tegen het licht houdt.

De partij krijgt signalen van veehouders, paardenhouders en landeigenaren dat de verspreiding van jakobskruiskruid onder meer in provinciale bermen en percelen 'opnieuw escaleert'. Jakobskruiskruid kan gevaarlijk zijn voor paarden en melkvee, meldt FNP-Statenlid en oud-boer Wopke Veenstra in Statenvragen. 'De dieren kunnen na het eten van jakobskruiskruid ziek worden of zelfs doodgaan.'


Met statenbrede steun is in 2007 een initiatiefvoorstel vastgesteld over jakobskruiskruid. Er zijn toen maatregelen afgesproken om de plant te bestrijden. Ook was er volgens FNP heel lang een provinciale distelverordening om de verspreiding van distels vanuit bermen naar landbouwpercelen te voorkomen.

Verspreiding en bestrijding

De werking van deze verordeningen is voor het laatst geëvalueerd in september 2010, stelt Veenstra. De partij wil weten hoeveel klachten er per jaar zijn binnengekomen over de verspreiding en bestrijding van deze schadelijke planten. Ook vraagt de partij het provinciebestuur of het de 'slapende verordeningen' opnieuw wil activeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  6° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  30 %
Meer weer