Enkele hark en treintjeshark bij Pöttinger

De Oostenrijkse fabrikant Pöttinger komt met nieuwe harken op de markt. Opvallend is dat daar ook een treintjesmodel bij zit. Een tweerotorige hark met zijafleg, maar zonder transportonderstel.

Enkele+hark+en+treintjeshark+bij+P%C3%B6ttinger
© Pottinger

Het type leek even aan populariteit in te boeten en niet alle fabrikanten kunnen er een aanbieden, maar Pöttinger gaat ermee door.

De nieuwe treintjesharken heten de TOP 632A en de TOP 692A, waarbij de typeaanduiding de werkbreedte aangeeft. De kleinste TOP 632A heeft een variabele werkbreedte van 3,4 tot 6,3 meter. Bij het afleggen van twee zwaden tegelijk is de werkbreedte 6,8 meter.

De grotere TOP 692A kan zijn werkbreedte variëren tussen de 3,7 en 6,9 meter. Ook deze hark werkt breder bij het afleggen van twee zwaden in één werkgang, 7,40 meter. Voor het tweede zwad beschikt ook de eerste rotor over een eigen zwadbord, net als de tweede.


Slimme koppeling rotor

Kenmerkend is dat de tweede rotor via een framebalk en een draaipunt op 65 centimeter voor de centrale as van de eerste rotor is aangekoppeld. Hierdoor is er een betere volging van de tweede rotor en daarmee overlap tussen beide rotoren. Dat werkt vooral in bochten en is ook stabieler op hellingen. Beide rotoren kunnen geheel onafhankelijk van elkaar bewegen en de bodem volgen.

Tegelijkertijd worden er ook twee modellen enkele rotorharken voorgesteld die in getrokken uitvoering zijn te krijgen. Dat zijn de TOP 422A en de TOP 462A. Deze hebben een werkbreedte van respectievelijk 4,2 meter en 4,6 meter.


Bedoeld voor lichtere trekkers

De harken zijn bedoeld voor lichtere trekkers die niet het vermogen hebben om een enkele hark in de hef te dragen. Deze getrokken uitvoering met zowel één als twee rotoren staat op een pendelend onderstel met vijf ballonbandjes met maat 18.5 x 8.5 8. Daarbij is er nog een zesde tastwiel te krijgen die buiten de rotor rijdt voor een nog betere bodemvolging.

De hark is op dit onderstel hydraulisch te heffen tot een hoogte van 50 centimeter. Dit moet genoeg zijn voor transport over de weg, om te keren op kopakkers en om over al gemaakte zwaden heen te rijden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer