Internetconsultatie+over+toekomst+geborgde+zetels
Nieuws
© DIRK HOL

Internetconsultatie over toekomst geborgde zetels

Wie wil, kan zijn visie geven op het wetsvoorstel om de geborgde zetels in waterschappen af te schaffen. De overheid houdt een internetconsultatie, zodat iedereen kan reageren op het voorstel.

Geborgde zetels zijn vaste plekken in het waterschapsbestuur voor de agrarische sector, het bedrijfsleven en de natuurorganisaties. Sommige politieke partijen, zoals GroenLinks, vinden dit ondemocratisch. Deze partij heeft daarom een initiatiefwetsvoorstel ingediend om deze zetels af te schaffen. Op dit voorstel kunnen burgers nu reageren via de site overheid.nl. Reageren op het wetsvoorstel is mogelijk tot 3 augustus.

LTO Nederland heeft al een reactie gegeven. De organisatie pleit voor het behoud van de geborgde zetels. Indien het wetsvoorstel wordt overgenomen, vreest LTO verdergaande politisering van de waterschappen en het verlies van specialistische deskundigheid en kennis van het lokale agrarisch gebied.


Waterschappen zijn er om uitvoering te geven aan goed waterbeheer. Daarin is volgens LTO behalve de democratische vertegenwoordiging ook specifieke deskundigheid en het hebben van een direct belang belangrijk. Geborgde zetels ‘borgen’ dit. Landbouw, natuurorganisaties en het bedrijfsleven hebben daarom een aantal vaste plekken in de waterschapsbesturen.


Beheerders van het platteland

LTO wijst erop dat boeren en tuinders de beheerders zijn van meer dan 70 procent van alle grond in Nederland. Zij leveren een bijdrage aan het behoud van een vitaal platteland, het verbeteren van de biodiversiteit, het behalen van klimaatdoelen en het op peil houden van ons watersysteem.

Door ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling en de nieuwe opkomende stoffen, nemen de kosten van waterbeheer en waterzuivering de komende jaren toe. Daardoor komt de betaalbaarheid onder druk te staan. Dit vereist volgens LTO dat het werk van het waterschap zo efficiënt mogelijk wordt geregeld.

Daarom vindt de boerenorganisatie dat het van essentieel belang is dat er vertegenwoordigers namens de agrarische sector en het brede bedrijfsleven participeren in het bestuur van het waterschap, om met elkaar garant te staan voor een effectief en efficiënt waterbeheer.


Politiek is verdeeld

De politieke partijen in de Tweede Kamer zijn verdeeld over het voorstel van GroenLinks. D66, PvdA, SP, 50Plus en PvdD hebben zich uitgesproken tegen de geborgde zetel. CDA, VVD en PVV willen op dit moment juist geen afscheid nemen van de geborgde zetels.

De overige partijen hebben nog geen reactie gegeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer