AR%2Dbril+vertelt+of+teler+de+gerbera+kan+oogsten
Nieuws
© Wageningen University en Research

AR-bril vertelt of teler de gerbera kan oogsten

Een kas inlopen en via een augmented reality (AR)-bril informatie krijgen over de plant waar je op dat moment naar kijkt. Zo'n bril kan bijvoorbeeld vertellen of een teler een gerbera kan oogsten.

Met de juiste toepassing van AR is het mogelijk om relevante informatie over een specifieke plant op te halen. De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt met een aantal ondernemers welke toepassingen zijn te ontwikkelen voor telers en veredelaars.

In een eerste testopstelling gaan onderzoekers met een AR-bril het aantal meeldraden in de bloem van een gerbera tellen. Doel van deze toepassing is nieuw oogstpersoneel te trainen in het herkennen van oogstrijpe bloemen.


Stress

In de tweede opstelling herkent een AR-bril de mate van stress van planten in een kas. Dit wordt gemeten door infraroodsensoren. De gemeten stress wordt door de bril omgezet in relevante informatie die in kleur over het beeld van het gewas kan worden geprojecteerd.

De AR-bril biedt nog meer mogelijkheden. Zo kan deze spraak omzetten in tekst. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld scouts of veredelaars. Zij hoeven dan niet met pen en papier hun bevindingen op te schrijven, maar kunnen tegen de bril praten.


Groeimodellen

In het project wordt de HoloLens 2 van Microsoft gebruikt. Dit is momenteel de meest krachtige AR-bril. Tijdens het project kijken onderzoekers ook naar de toepassing van gewasgroeimodellen die productie voorspellen en de koppeling met fenotypedatabases.

Het project Augmented Horticulture wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en het consortium bestaande uit Syngenta Seeds, Wageningen University & Research, Florensis, LetsGrow.com, Itelligence, Mprise Agriware en KPN.

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer