LTO Melkveehouderij: 'Boeren gaan zich niet houden aan voermaatregel'

'Boeren willen geen zieke koeien en ze willen de wet niet overtreden. Er moet dus een oplossing komen.' Daarom denkt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij dat boeren zich niet gaan houden aan de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten.

Schouten gaat namelijk niet akkoord met het voerplan dat deze week door verschillende sectorpartijen is voorgedragen. Ze blijft bij haar eigen voermaatregel en die is volgens de partijen slecht voor de diergezondheid. 'De veevoerindustrie en de dierenartsen hebben gekeken en die zien dat enkele bedrijven echt in de knel komen en dan geen goed rantsoen voor de koeien kunnen maken', weet Meulenbroeks. 'Diergezondheid is voor ons veel belangrijker dan stikstofreductie. Het is daarom onacceptabel dat boeren straks geen goed rantsoen kunnen samenstellen voor de dieren.'


Daarom kwamen LTO, NAJK, NMV, DDB en Netwerk Grondig met een alternatief plan, maar dat is volgens Schouten onvoldoende goed uitvoerbaar. 'Er komt geen plan b. We hebben zoveel varianten doorgenomen en doorgerekend. We zijn veelvuldig in gesprek geweest met het ministerie, maar we zijn nu uitgeput in die zin.'


Vier maanden

De voermaatregelen van Schouten gelden maar voor vier maanden, maar dat kan grote impact hebben op de diergezondheid. 'De schade die kan oplopen op de bedrijven beperkt zich niet voor die vier maanden. De nasleep voor diergezondheid is veel groter. Dat zijn ook grote zorgen voor ons', meldt Meulenbroeks. 'Boeren zullen de voermaatregel niet toepassen als ze weten dat de koeien ziek worden. Er moet dus een alternatief komen.'


Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer