Tomatoworld+van+het+slot+na+coronastop
Nieuws
© Remco van der Meij

Tomatoworld van het slot na coronastop

In de demokas van Tomatoworld in Honselersdijk is deze week, na een lange coronastop, weer de eerste bezoekersgroep ontvangen. Omdat ook tomatenziekte ToBRFV nog op de loer ligt, is strikte hygiëne geboden, zegt bedrijfsleider André van Paasen.

'Reguliere tomatenbedrijven zitten nog steeds op slot door ToBRFV. Daarom willen we bezoekers hier juist wel ontvangen.' De demokas is zes weken geleden nog gecontroleerd door de NVWA, waarbij 200 monsters zijn afgenomen. 'Dat hoge aantal is standaard, ook op een kleine locatie als hier. Gelukkig was alles goed.'

De stichting heeft in de kas meer dan tachtig verschillende tomatensoorten in rijping, waarbij duurzaam telen kan worden gezien en geleerd. 'Alle aangesloten zaadbedrijven kunnen hier hun nieuwe of gangbare rassen inzetten.'


Naar Landwaart

De oogst van Tomatoworld, dat zelf qua financiering afhankelijk is van tuinbouw- en toeleveringsbedrijven, gaat voor 80 procent naar Landwaart. 'Zij hebben graag een divers aanbod tomaten voor hun culinaire producten.'

Zakken van gewas via de hoogwerker, blad verwijderen en wegknippen doet Van Paasen wekelijks, onder meer om scheurvorming door overrijping te voorkomen. 'We oogsten om de vijf dagen, drie keer in de twee weken.'


Teeltwissel

Het is bijna tijd voor een teeltwissel. '15 juli moet er weer een nieuw gewas staan. We hebben hier ruim een jaar geoogst, zoals goed te zien is aan de lange uitlopers. Maar na zo'n 35 trossen is de koek op.'

Bekijk meer over: