Loonwerker: 'Gemengd voer in ronde baal gaat prima met MF'

Een aantal klanten van Rick van der Heijden Loonwerk in het Brabantse Nistelrode wil het hoogwaardige rantsoen voor de droge koeien verpakt hebben in kleine ronde balen. Hij gebruikt een Massey Ferguson (MF) RB 4160V rondebalenperswikkelcombinatie.

Loonwerker%3A+%27Gemengd+voer+in+ronde+baal+gaat+prima+met+MF%27
© Massey Ferguson

De meeste uren maakt Van der Heijdens MF-rondebalenpers nog steeds gewoon op het veld. Een kleine groep veehouders schakelt hem in om het voer voor de droge koeien in kleine ronde balen te persen.

'Dat zijn meestal veehouders die zomerstalvoedering toepassen', zegt de Brabantse loonwerker. 'Ze gooien de rijkuil dicht omdat de voersnelheid te laag wordt. Maar ze willen wel hun droge koeien een energierijk en smakelijk rantsoen voorzetten en dat in kleine porties kunnen aanbieden.'


Kleine zware balen

Het maken van de ronde balen gebeurt op het erf van de klant. Van der Heijden: 'Vaak op de betonplaat van een rijkuil. De veehouder maakt het rantsoen aan in de voermengwagen. Meestal is het een mengsel van graskuil, mais, hooi of stro en mineralen. Dat wordt in wiersen op de betonplaat uitgereden en dan ga ik er met de rondebalenpers overheen.'

De loonwerker kan met zijn MF RB 4160 ronde balen maken met een diameter van 90 tot 160 centimeter. 'Meestal maak ik kleinere balen. Dat gemengde voer gaat meestal niet zo hard en het is behoorlijk zwaar. Een wiers van 5 meter geeft een baal van 600 kilo.'


Eindloze riemen

Het maken van goedgevormde ronde balen van gemengd ruwvoer lukt niet met elke rondebalenpers, weet Van der Heijden. 'Met mijn vorige machine van een ander merk lukte het in ieder geval niet. Sommige collega-loonwerkers schakelen mij nu ook in omdat het met hun eigen machine niet goed gaat.'

De loonwerker denkt dat de MF het gemengde voer goed kan verwerken door een combinatie van factoren. 'De machine heeft een variabele kamer met eindloze riemen. Die pakken het voer direct na de invoer op. Daardoor krijg je ook in de kern van de baal een goede verdichting van het voer. Dat is positief voor de conservering en de stevigheid.'


Wendbaar

De machine is wendbaar en het snijwerk van de MF RB 4160 is super volgens van der Heijden. 'Mijn klanten zijn enthousiast omdat de balen makkelijk uit elkaar vallen in de voermengwagen.' De loonwerker denkt dat de klandizie voor het persen van gemengd voer de komende jaren nog zal groeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer