Productiewaarde+groente+en+fruit+stijgt+7+procent
Nieuws
© Twan Wiermans

Productiewaarde groente en fruit stijgt 7 procent

De Nederlandse productiewaarde van groente en fruit steeg in 2019 met 7 procent naar 3,7 miljard euro. Dit raamt het GroentenFruit Huis, de belangenbehartiger van bedrijven die groente en fruit verhandelen.

De omzet met groente nam het afgelopen jaar toe, terwijl de productiewaarde van fruit juist daalde. De Nederlandse groenteoogst vertegenwoordigde in 2019 een waarde van 3,04 miljard euro. Dit is een record. De fruitafzet stond voor een totaalbedrag van 680 miljoen euro, wat aanzienlijk minder is dan de 815 miljoen van 2018.

Volgens een woordvoerder van GroentenFruit Huis kampten Nederlandse telers met een onregelmatig productieseizoen in 2019. 'Hierdoor zijn er regionaal grote verschillen in opbrengsten.'

In vergelijking met 2018 waren er gemiddeld hogere opbrengsten bij ui, tomaat en paprika. 'Appels waren juist goedkoper dan in het voorgaande jaar, toen vooral in het voorjaar de prijzen door een klein aanbod hoog waren.'

Verspakket in zwang

Nederlandse consumenten kochten vorig jaar meer groente en fruit. Vooral verspakketten voor complete maaltijden namen een vlucht. 'De groei is 40 procent', stelt de woordvoerder van GroentenFruit Huis. Een op de drie huishoudens koopt een verspakket, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de koepelorganisatie van groente- en fruithandelaren is uitgevoerd.

De btw-verhoging waarmee groente en fruit vorig jaar werd geconfronteerd, weerhield de Nederlandse consument er niet van meer te kopen. In volume steeg de verkoop met 2 procent. De prijs van groente in de winkel was gemiddeld 4 procent hoger dan in 2018: die van fruit 1 procent lager. 'De lagere appelprijs heeft zeker invloed gehad op de licht gedaalde bestedingen aan fruit', concludeert het GroentenFruit Huis.

Aandacht voor plantaardig

Dat de consumptie van groente en fruit is gestegen, ondanks de hogere btw, heeft te maken met de grotere aandacht voor plantaardig eten, zegt de woordvoerder. 'Gezonde groente en fruit passen in die trend.' De koepelorganisatie signaleert verder dat groente en fruit meer in trek zijn in de horeca en catering. De afzet richting deze kanalen nam 11 procent toe. Meer plantaardig op het menu is ook daar een trend.

Begin 2019 ging de btw op alle voedingsmiddelen, waaronder groente en fruit, omhoog van 6 naar 9 procent. Toen vreesde de sector dat dit ten koste zou gaan van de consumptie.

Plus bij export

De Nederlandse uitvoer van groente en fruit steeg in 2019 met 4 procent naar de totale som van 11,9 miljard euro. De klim was vooral te danken aan ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauwe bes. In de exportcijfers zitten ook groente en fruit verdisconteerd die worden doorgevoerd. Volgens de woordvoerder van het GroentenFruit Huis gaat 90 procent van de export naar Europese Unie-lidstaten.

Duitsland was, traditiegetrouw, ook in 2019 verreweg het belangrijkste afzetland. De Bondsrepubliek voerde voor 4,3 miljard euro vanuit Nederland in. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk en België volgt als derde. De ramingen van GroentenFruit Huis tonen dat Nederlandse handelaren vooral terrein in Italië, Denemarken en Frankrijk hebben gewonnen. De afzet in het Verenigde Koninkrijk boette met 1 procent iets in.

De importwaarde van groente en fruit klom vorig jaar met 3 procent naar 7,9 miljard euro. Druif, banaan en avocado zijn de belangrijkste fruitsoorten die handelaren invoeren.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer