Noord%2DHolland+schrapt+Duinpolderweg
Nieuws
© niels de vries

Noord-Holland schrapt Duinpolderweg

Noord-Holland trekt zich terug uit het bestuurlijk overleg over een betere ontsluiting van de Duin- en Bollenstreek via de Duinpolderweg. De provincie concentreert zich nu op verbetering van slechts een deel van het tracé: de Bennebroekerweg in de Haarlemmermeer.

De Bennebroekerweg is voor de provincie Noord-Holland cruciaal vanwege de woningbouwplannen in de Haarlemmermeer. Voor de provinciale grensstreek wil Noord-Holland inzetten op openbaar vervoer en fietspaden. Het besluit is een concrete uitwerking van de voornemens in het coalitieakkoord 'Duurzaam Doorpakken!'

Zuid-Holland heeft met teleurstelling gereageerd op de terugtrekkende beweging. Al jaren wordt door diverse overheden en belangenorganisaties in de grensstreek gesproken over verbeteringen van de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid voor het verkeer in de Duin- en Bollenstreek en de Haarlemmermeer.


Na acht maanden van overleg en wachten heeft Noord-Holland in de stuurgroepvergadering van 25 maart via een conferencecall aangegeven dat zij met het project Duinpolderweg willen stoppen, blikt Zuid-Holland met wrevel terug.

'De plotselinge koerswijziging betekent dat Noord-Holland zich distantieert van eerder gemaakte afspraken met de andere stuurgroepleden', schrijft Zuid-Holland in een reactie. In de stuurgroep zitten bestuurders van de gemeenten Hillegom, Lisse en Haarlemmermeer, de Vervoerregio Amsterdam, het gemeentelijke samenwerkingsverband Holland-Rijnland en de provincie Zuid-Holland.

Consequenties

Op de laatste stuurgroepbijeenkomst deze week rees de vraag of Noord-Holland de consequenties van het voorgenomen besluit wel geheel overziet. Het zet de ontwikkelingen en bereikbaarheid van de grensstreek volgens de stuurgroep jaren terug in de tijd. De druk op de woningmarkt blijft, files nemen toe en het bedrijfsleven ondervindt grote schade.

Voor programmamanager Andries Middag van de Greenport Duin- en Bollenstreek is het besluit een flinke streep door de rekening. 'Na jarenlang gepolder leek er eindelijk maatschappelijk draagvlak voor een gezamenlijke oplossing. Nu staat dat op losse schroeven. We hopen daarom nog op een hernieuwd inzicht en een constructieve samenwerking. De economie houdt niet op bij de provinciegrenzen.'

De stuurgroepleden beraden zich eerst bij hun achterban. Ook roepen ze Provinciale Staten van Noord-Holland op om tot een ander besluit te komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 6°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 1°
  0 %
Meer weer