Belgi%C3%AB+doet+veldproef+na+vondst+antistoffen+paratbc
Nieuws
© Pixabay

België doet veldproef na vondst antistoffen paratbc

In België komt er een veldproef om de oorzaak van een opmerkelijke stijging van het aantal positieve monsters voor antistoffen tegen paratuberculose bij runderen.

Tussen november 2019 en januari 2020 was er een onverwachte stijging van het aantal positieve monsters. De werkgroep paratuberculose, onder voorzitterschap van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft na onderzoek nog altijd geen verklaring voor deze stijging.

Daarop wordt een veldproef gehouden, waarbij op bedrijven waar dieren positief zijn getest op antistoffen grootschalig bloedonderzoek plaatsvindt. Dit onderzoek start wanneer de corona-situatie dit toelaat.

Darmontsteking

Paratuberculose of paratbc is een besmettelijke ziekte die bij runderen een ongeneeslijke darmontsteking veroorzaakt. Volgens GD zijn veel rundveebedrijven besmet, terwijl het niet wordt opgemerkt. Dit komt, omdat slechts een beperkt deel van de besmette dieren ziekteverschijnselen vertoont, die bovendien niet erg duidelijk zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 6°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 1°
  0 %
Meer weer