%27Handvatten+waar+de+geitenhouder+iets+mee+kan%27
Interview
© Herman van Dinther

'Handvatten waar de geitenhouder iets mee kan'

Het beheersen van de paratuberculosebacterie speelt een grote rol op Nederlandse geitenbedrijven. Dit stelt Ad Bink, lid van de werkgroep 'Paratuberculose in geiten' en zelf geitenhouder in Raamsdonk.

Zijn geitenhouders daar erg mee bezig?

'Ja. De een wat meer dan de ander. Maar het is niet voor niets dat het heel gebruikelijk is in de geitenhouderij om jonge dieren direct te scheiden en moederloos op te fokken. Alles is erop gericht om die infectie te voorkomen.'

Zorgt de paratuberculosebacterie voor een grote economische schadepost?

'We moeten het doen met aannames, want daar is moeilijk onderzoek naar te doen in de geitenhouderij. Het is afhankelijk van de bedrijfsgrootte, besmettingsgraad en hygiënemaatregelen.

'Het is ook wisselend per jaar. Stress is een enorme trigger, dus het ene jaar kan het heel goed gaan en het volgende jaar heb je ineens weer veel uitval. Ik gok dat de schadepost tussen de 25 en 125 euro per dier kan liggen. Een enorm verschil dus.'

• Lees ook: 'Para is bij melkgeitenbedrijf beheersbaar'

Hoe kijkt u naar de uitkomsten van het PPS-onderzoekstraject?

'Het geeft handvatten waar de geitenhouder iets mee kan. Zo vind ik het prettig dat dit onderzoek onderschrijft dat biest van eigen geiten gebruikt kan worden. Voorheen werd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en melkpoederleveranciers vooral kunstbiest gepromoot, maar het risico op besmetting via biest blijkt kleiner dan verwacht.'

Welke managementmaatregelen neemt u op uw eigen bedrijf?

'We houden vijfhonderd melkgeiten en ik ben me erg bewust van de besmettingsrisico's. Ik geef geitenbiest, daar mijn bedrijf al jaren vrij is van de ziektes CL en CAE. Daarnaast wordt er regelmatig op tankmelkniveau onderzoek gedaan en wordt met de melkconcentratie op individueel niveau bemonsterd.

'Dieren met een hoge waarde worden niet gedekt en zo snel mogelijk afgevoerd. Ook bij mij gaan lammeren direct na de geboorte naar een eigen afdeling. Ik heb een strikt protocol als het gaat om bedrijfskleding. Mijn vrouw en ik zijn de enige die op de lammerafdeling komen.'

Denkt u dat de aandoening is te beheersen?

'Zolang je als geitenhouder de basismaatregelen neemt, dus gescheiden opfok en vaccineren, dan kan je het op bedrijfsniveau beheersbaar houden. Zeker met de handvatten die uit het onderzoek naar voren komen, denk ik dat het haalbaar is.

'Het lijkt me daarom goed om nu eerst de geitenhouder zijn werk te laten doen, voordat we nog dieper op het probleem, het bestrijden van para-tbc, gaan inzoomen.'

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer