Tulpenmarkt crasht, kwekers houden hoop

Terwijl het tulpenseizoen zich op zijn jaarlijkse hoogtepunt bevindt, zijn de prijzen door de impact van de coronacrisis volledig gevloerd. Kwekers Leon en Carolien de Ridder krijgen 2 à 3 cent per tak, bij een kostprijs van 12 cent. 'Als we al iets verkopen.'

De overige bloemen, puntgaaf van kwaliteit, verdwijnen linea recta in de kuubskisten om afgevoerd te worden. Kwekerij De Ridder draait momenteel circa een ton verlies per week. 'Het grootste deel van onze tulpen worden afgevoerd, het is niet rendabel meer om ze te oogsten', stelt Carolien de Ridder.

De familie uit Noordwijkerhout kijken het met lede ogen aan. 'Het is niet anders. Dit treft de hele economie als een mokerslag. Wij zijn nu ons mooie product, waar we een jaar naar uitgekeken hebben, aan het weggooien.'

Orders afhandelen

Dit geldt voor 90 procent van de handel, de overige 10 procent wordt zwaar onder de kostprijs verkocht. De Ridder vangt 2 à 3 cent per tak, bij een kostprijs van 12 cent. Zij en haar man schatten de gemiste inkomsten op 100.000 euro per week.

'We proberen nog te oogsten als er orders komen, maar zwaar onder de kostprijs. Dan hebben we tenminste het gevoel dat we nog iets doen voor het product, want het weggooien is zeer pijnlijk. Wij blijven kwekers in hart en nieren.'

Hartverwarmende reacties

De familie probeert positief te blijven. Een Facebookbericht zorgde ervoor dat de familie hartverwarmende reacties krijgt. Dochter Rosalie verkoopt de tulpen aan de weg, dat is een groot succes, maar ook dat kan niet voorkomen dat er veel weggegooid wordt.

'De bollen die nog geplant moesten worden, hebben we al afgevoerd. We gaan nu een kwart gedeelte opzetten om toch nog aan de vraag te voldoen als die komt. Emotioneel is het zwaar, want dit is niet vol te houden. Bedrijfsmatig is dit voor ons een zware slag.'


Naast het kiepen van de tulpen en het verkopen aan de weg, geven ze de tulpen ook weg aan verzorgingshuizen. Daarmee worden de kamers van de nu eenzame ouderen tenminste nog opgefleurd. Positief blijven, dat is het credo van deze familie. 'Niemand heeft er iets aan als we chagrijnig gaan rondlopen. Negatieve sfeer is geen sfeer, dus we proberen positief te blijven. Deze periode moeten we zien te overbruggen', besluit De Ridder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer