Minister+pleit+voor+laten+vallen+cosmetische+eisen+groente
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Minister pleit voor laten vallen cosmetische eisen groente

Landbouwminister Carola Schouten gaat zich sterk maken om de cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen. Dat blijkt uit antwoorden van de minister aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het stellen van schriftelijke vragen hierover aan de minister is het rapport 'Cosmetische aspecten in specifieke handelsnormen voor groenten en fruit' van Wageningen University & Research. Volgens Schouten biedt dit rapport voldoende handvatten om de handelsnormen in Europees verband ter discussie te stellen.

Het meest kansrijk achten de onderzoekers het aanpassen van de cosmetische eisen van klasse II-producten. Die aanbeveling heeft Schouten al ingebracht in de lopende evaluatie van de Europese Commissie naar de effectiviteit van de Europese handelsnormen van groente- en fruitproducten.

Supermarkten

Schouten voerde onlangs een gesprek met supermarktketens Ahold, Jumbo, Plus, Lidl en koepelorganisatie CBL. In dit gesprek stond ze onder andere stil bij het verminderen van voedselverspilling en specifiek de aanvullende cosmetische eisen van supermarkten aan groente en fruit.

De aanwezige supermarktketens en CBL benadrukten dat zij in voorkomende gevallen hun eisen al versoepelen. Ook zegden ze toe dat mocht dit probleem zich toch voordoen, supermarkten direct met hun leveranciers aan tafel gaan om te voorkomen dat uiterlijk de oorzaak van verspilling is.

Om te komen tot echt structurele oplossingen is het volgens Schouten nodig om in de ketens samen te werken zodat vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten, bijvoorbeeld het opzetten van een marktplaats voor groente en fruit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer