Mogelijk+opvang+kuikens+bij+vogelgriep
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Mogelijk opvang kuikens bij vogelgriep

Er komt mogelijk opvang voor kuikens die tijdens een uitbraak van vogelgriep niet uitgeleverd kunnen worden. Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat daarover met de pluimveesector in gesprek.

Bij de meest recente uitbraken van vogelgriep konden broederijen geen of minder kuikens uitleveren.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) wil weten of de broederijen hun broedmachines tijdens een uitbraak van vogelgriep niet stop kunnen zetten. Dit om dierenleed te voorkomen.

Stilleggen

Dijksma laat weten dat het stilleggen van broederijen niet altijd mogelijk is. 'Omdat de embryo’s van bebroede eieren sterven nadat het broedproces wordt stilgelegd is het afhankelijk van het stadium van het broedproces in hoeverre dit bijdraagt aan dierenwelzijn.'

Dijksma laat wel weten met de pluimveesector in gesprek te gaan over de mogelijkheden om tijdens kortdurende vervoersverboden de kuikens tijdelijk op te vangen.

Tegemoetkoming

De broederijen kregen een vergoeding vanuit het Diergezondheidsfonds. Broederijen hebben in totaal 24 aanvragen ingediend voor een tegemoetkoming in de schade voor 9.397.433 eendagskuikens.

Dat is ongeveer 3 procent van alle kuikens die per jaar in Nederland worden opgebroed. De aanvragen worden bekeken door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer