Kuddewaakhond+niet+overal+toepasbaar
Nieuws
© Saskia Cahuzak

Kuddewaakhond niet overal toepasbaar

Kuddewaakhonden kosten geld en veel tijd. Ook zijn ze in Nederland niet overal toepasbaar. Dat blijkt uit een tweejarige pilot bij twee natuurbegrazingskuddes die onlangs in opdracht van BIJ12 is afgerond.

Uit de pilot blijkt dat het inzetten van de honden veel tijd en toewijding kosten van de schapenhouder. Ook zijn er de nodige kosten aan verbonden, zoals aanschaf en training van de honden. De waakhonden zijn van een speciaal hondenras en maken deel uit van de kudde.

De honden zijn daardoor zeer waakzaam en mogen bijvoorbeeld niet geaaid worden. Voorlichting aan recreanten en passanten is van belang om risico's zoveel mogelijk te vermijden.

Voorlichting must

Uit de pilot komt naar voren dat het plaatsen van waarschuwingsbordjes niet altijd voldoende is. Recreanten moesten vaak actief worden aangesproken. Bezoekers en omwonenden zijn nog onvoldoende bekend met het fenomeen kuddewaakhond. Nederland is een intensief benut land, waar weinig uitgestrekte gebieden liggen met een lage bevolkingsdichtheid. Extra voorlichting naar bezoekers en omwonenden is dus noodzakelijk, luidt de conclusie van de pilot.

Kuddewaakhonden worden in landen als Roemenië en Turkije al lang ingezet bij het beschermen van schaapskuddes tegen de wolf. Ook Duitsland doet hier steeds meer ervaring mee op.

Verschillende hondenrassen

Praktijkervaring met kuddewaakhonden werd opgedaan bij twee schaapskuddes die voor natuurbegrazing zorgen in de natuurgebieden het Wierdense Veld en de Sallandse Heuvelrug. Voor de bewaking werden verschillende kuddewaakhondenrassen ingezet zoals de Pyrenese Berghond, de Hongaarse Kuvasz en de Turkse Akbash.

Tijdens de pilot is gekeken hoe de schapen op de honden reageren, wat de reactie is van recreanten en omwonenden en hoeveel tijd en geld het kost om de honden te onderhouden. Gedurende de pilot hebben zich geen aanvallen van wolven, vossen of honden op de schapen voorgedaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer