Coronavirus+raakt+ook+varkenshandel
Achtergrond
© Pixabay

Coronavirus raakt ook varkenshandel

Het coronavirus in Italië en Azië heeft effect op de varkenshandel. De afzet naar Italië stagneert, terwijl het logistiek lastig is om vlees naar Azië te vervoeren. Hierdoor lopen vrieshuizen vol. Toch komt de Vion-vleesvarkensnotering voor week 9 uit op 2 euro. Dit is 0,05 euro meer dan in week 8.

De plus is het gevolg van een prijsverhoging in omringende landen. Volgens een woordvoerder van Vion is de prijs daarmee goed. Over heel 2019 was de prijs gemiddeld 1,78 euro.

Maar de vleesafzet verloopt zowel in Europa als Azië zeer stroef. De vraag in Europa is beperkt, de interne logistiek voor de vleesafzet in Azië zit op slot en ook in Italië heerst onzekerheid door het coronavirus. Daardoor lopen vrieshuizen in Europa versneld vol.

Gesloten deuren

In het virusgebied in Italië is een aantal vleesverwerkende bedrijven inmiddels gesloten. En ook veel verwerkende bedrijven in China zijn dicht. Daarnaast hebben versmarkten en restaurants hun deuren gesloten. En in grote delen van China is het werk stilgelegd, waardoor bijvoorbeeld schepen niet worden gelost.

Dit heeft mede tot gevolg dat er minder varkensvlees wordt geconsumeerd. Wat wél wordt gegeten, is deels afkomstig uit de Chinese voorraden. De Vion-woordvoerder verwacht dat de afzet van varkensvlees zich herstelt als de corona-epidemie voorbij is.

Plus voor interporc

Op de veiling van de Teleporc-internetbeurs op dinsdag 25 februari was er een lichte plus te zien. De 2026 aangeboden varkens werden voor een gemiddelde prijs van 2,09 euro per kilo geslacht gewicht verkocht, met een marge van 2,05 euro tot 2,11 euro.

Bij de Teleporc-beurs van de vrijdag daarvoor was de gemiddelde prijs nog 2,07 euro.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer