Architect+Koolhaas+met+boerenverhaal+in+Guggenheim
Nieuws
© Laurian Ghinitoiu courtesy AMO

Architect Koolhaas met boerenverhaal in Guggenheim

De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft in het wereldberoemde Guggenheim Museum in New York een tentoonstelling ingericht over het platteland.

Op de tentoonstelling 'Countryside, The Future' laat Koolhaas de komende maanden zijn licht schijnen op het platteland en hoe politieke, sociaal-economische en milieukwesties daar uitpakken en kunnen uitpakken.

'In de afgelopen decennia heb ik gemerkt dat het platteland bijna onherkenbaar is veranderd, hoewel veel van onze energie en intelligentie gericht is op de stedelijke gebieden', aldus Koolhaas op de site van het museum. 'Het verhaal van deze verandering is grotendeels onverteld, en het is bijzonder zinvol om het te presenteren in zo'n goed museum in juist een van de meest dichtbebouwde steden ter wereld.'

Aandacht voor boerenprotesten

De expositie slingert de looproute door het spiraalvormige Guggenheim Museum. Bezoekers komen allerlei afbeeldingen, films, geluiden, objecten en teksten tegen die op het thema slaan. Zo hebben ook de boerenprotesten in Nederland er een plek gekregen.

Aandacht is er ook voor moderne ontwikkelingen in de land- en tuinbouw met led-kassen, kunstmatige intelligentie en robotisering. Daarnaast besteden Koolhaas en zijn team aandacht aan de effecten van genetische experimenten, de opwarming van de aarde, ecosystemen van mens en dier en ook aan subsidies en fiscale prikkels.

Gugenheim Museum in New York draait in een spiraalvorm omhoog.
Gugenheim Museum in New York draait in een spiraalvorm omhoog. © Laurian Ghinitoiu courtesy AMO

Aandacht voor platteland weggezakt

Tegenwoordig woont de helft van de wereldbevolking in stedelijk gebied. Daarom is er wereldwijd veel aandacht voor het duurzaam beheren en inrichten van steden. Hierdoor is de aandacht voor het platteland weggezakt, terwijl daar de andere helft van de mensheid woont. De expositie van Koolhaas laat niet alleen zien welke uitdagingen het platteland heeft, maar ook welke oplossingen ervoor worden gevonden.

Koolhaas is een wereldberoemde architect. In Rotterdam tekende hij onder meer voor de hoogbouw De Rotterdam op de Kop van Zuid. In China bouwde hij de CCTV-toren voor de Chinese staatsomroep. Voor Nederland ontwierp hij een nieuwe ambassade in Berlijn.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer