Uit+de+boerenbubbel
Column
© Studio Kastermans

Uit de boerenbubbel

Mocht je er even doorheen zitten door alle donkere dagen, de vele regen, de storm, de vrieskou die uitblijft – de Elfstedentocht evenzeer, de ganzen op je land, de kwakkelende kalfjes, de modder op je erf, de teleurstelling in onze minister, boterzuur in je melk, ziekte, een binnengekomen boete, de stikstofdiscussie, het getetter van veganisten, de muizen in je land of de vraag of je wel of niet een strijder bent, dan heb ik een tip. Een goede, maar heftige.

Want luister, ik ging een weekendje weg met Jurre. Naar een luxe appartement in hartje Den Haag, met een prachtig uitzicht over stad en zee, een bad en: kroegjes en cultuur op loopafstand.

En zo kwam het dat we voor het eerst in tijden samen naar het filmhuis gingen. Naar de documentaire 'For Sama', gemaakt door de jonge Syrische moeder Waad al-Kateab. Ze filmde de gruwelijkheden in haar stad Aleppo ten tijde van de belegering door president Bashar al-Assad en de Russen om deze beelden later aan haar dochter Sama te kunnen laten zien. Aan de rest van de wereld bovendien.

En ik kan je vertellen: na anderhalf uur bommen, bloed, rondvliegende stukken schedel en kinderlijkjes zijn alle drama's in je eigen leven weer volledig gerelativeerd, voel je je de meest gezegende persoon op aarde en dank je onze Nederlandse politici op je blote knieën dat zij discussies niet met geweld, maar met woorden oplossen. Dat je vrij bent je mening te uiten en het recht hebt te protesteren zónder dat je direct daarna in een lijkenzak wordt afgevoerd.

Mocht je mijn samenvatting van de docu te afschrikwekkend vinden klinken, dan hoef je natuurlijk niet te gaan

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Naast schaamte dat we als wereld niet hebben ingegrepen in het conflict in Syrië, voelde ik compassie voor de artsen in het ziekenhuis. Zij bleven doorgaan, opereren, reanimeren, terwijl alles om hen heen instortte. Strijders van het stoerste soort – en wat mij betreft ook de enigen die zich zo mogen noemen.

Enfin, mocht je mijn samenvatting van de docu te afschrikwekkend vinden klinken, dan hoef je natuurlijk niet te gaan. Een weekendje weg om uit de boerenbubbel te ontsnappen is al relativerend genoeg. Veel eten, lekker drinken. Uitgebreid in bad.

Dan komt de lente daarna vanzelf.

Bekijk meer over:

Boer Nout
Boer Nout 11-02-2020
Het Grondverbond
Het Grondverbond 04-02-2020
Veilig achter glas
Veilig achter glas 21-01-2020
Stressmelk
Stressmelk 07-01-2020

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer