Omgevingsdienst Twente: 'Wees voorzichtig met mest'

De Omgevingsdienst Twente roept op om verantwoordelijk en voorzichtig om te gaan met mest in stallen. De oproep is niet alleen gericht aan boeren, maar ook aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Omgevingsdienst+Twente%3A+%27Wees+voorzichtig+met+mest%27
© Jos Thelosen

De aanleiding van de oproep van de Omgevingsdienst Twente is de stalexplosie die eerder deze week plaatsvond in Enter. Deze werd veroorzaakt door laswerkzaamheden in de koeienstal. In combinatie met de ontvlambare gassen die kunnen ontstaan in volle mestputten, zorgen dergelijke werkzaamheden voor behoorlijke risico's voor mens en dier, al vielen er in Enter geen slachtoffers of gewonden.

'De stalexplosie van 29 januari in Enter en vorig jaar in Markelo laten zien dat extra voorzichtigheid noodzakelijk is. Deze oproep is ook gericht aan het ministerie om bij het bepalen van de veiligheidsregels voor milieuvriendelijke stalvloeren de recente ervaringen die zijn opgedaan bij deze ongelukken serieus te nemen en te betrekken in het beleid', schrijft de omgevingsdienst in een persbericht.

• Lees ook: Steeds groter brandrisico in melkveestal

Bewustwording

De Omgevingsdienst Twente wil meer bewustwording creëren over veilige mestopslag, de risico's hiervan en wat boeren kunnen doen om de veiligheid te vergroten. Zo is het bijvoorbeeld van belang om bedachtzaam om te gaan met vuur, vonken en elektrische apparaten in stallen met mestputten. Ook kunnen mestgassen die vrijkomen uit mestschuim, leiden tot bewusteloosheid en mogelijk explosiegevaar. Vooral de komende periode is het voor agrariërs van belang extra alert te zijn, omdat er vanaf 15 februari weer mest overgepompt en uitgereden mag worden.

De Omgevingsdienst Twente controleert in opdracht van de Twentse gemeenten bij alle bedrijven in de regio de naleving van gebruiksvoorschriften en vergunningen. Bij agrarische bedrijven wordt bijvoorbeeld toezicht gehouden op veiligheid, hygiëne en luchtkwaliteit. De verantwoordelijkheid voor de mestopslag en daarbij het waarborgen van de veiligheid voor dieren en mensen in de stal, ligt bij de agrariër zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer