Levendige+discussies+bij+%23VoorBoeren
Achtergrond
© Tienke Wouda

Levendige discussies bij #VoorBoeren

#VoorBoeren wil in het hele land bijeenkomsten houden voor boeren die willen verduurzamen. Niet alleen in de akkerbouwsector, maar ook in de (melk)veehouderijsector. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens de start van het initiatief in Groningen.

In groepjes praten met collega's over de eigen bedrijfspraktijk zonder adviseurs erbij, levert levendige discussies op, merkt directeur Marjan Minnesma van Urgenda. De duurzaamheidsorganisatie ondersteunt het nieuwe initiatief, waarbij boeren bij buurbedrijven kunnen kijken.

'Het gaat niet om hoog-over-verhalen uit Den Haag, maar om echte op-de-grondverhalen. Ze vinden het heel prettig om onder elkaar te zijn. Het is heel lokaal en kleinschalig. Ze kunnen bij hun collega's verschillende zaken bij elkaar shoppen.'

Jonge boeren

Wat Minnesma opvalt is het aantal jonge boeren dat aan de bijeenkomsten deelneemt, geeft ze tijdens de lunch van streekgerechten in coöperatie De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans aan.

'Zij oriënteren zich samen met hun ouders op de toekomst. De ouders staan ook open voor een andere manier van werken.'

Onderwerpen die aan bod kwamen waren niet-kerende grondbewerking, keuzes voor bepaalde machines en trekkers, gewasrotatieschema's, groenbemesters, ziektedruk. Het telen van bonen is goed voor de bodem en biodiversiteit, concludeerden de boeren, maar de markt vraagt hier nog onvoldoende naar.

Brouwershaver

Biologisch akkerbouwer Gert Noordhoff uit Bellingwolde is een de boeren die collega's zaterdag een rondleiding gaf over zijn bedrijf.

Hij is teler van de Graanrepubliek, een coöperatie van telers, producenten en afnemers. 'We vonden dat bepaalde producten zoals granen onvoldoende verwaard werden', beargumenteert hij. 'Wij willen mensen graan laten beleven.'

Naast een bakkerscafé, is een mouterij in aanbouw in de oude treinremise. 'Vroeger werd brouwershaver geteeld. We kijken of we dit weer kunnen verbouwen.'

• Meer informatie over het initiatief #VoorBoeren

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer