Kwekers+nemen+Groen+Groep+Eelde+over
Achtergrond
© Geert Job Sevink

Kwekers nemen Groen Groep Eelde over

Lokale kwekers nemen Groen Groep Eelde over van bloemenveiling Royal FloraHolland. Ze willen met de marktplaats voor hoveniers, tuincentra en gemeentes de klanten in het noorden van Nederland en Noordwest-Duitsland blijven bedienen. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de regio en bespaart veel transportkilometers.

Groen Groep Eelde (GGE) komt nog voor de zomer in handen van boom- en vasteplantenkwekers die bij de organisatie zijn aangesloten. Nu is GGE, die faciliteert tussen kwekers en afnemers, nog onderdeel van Royal FloraHolland. De cash-and-carry van GGE past niet meer bij de activiteiten van FloraHolland, maar de kwekers willen wel graag hun marktplaats voor met name hoveniers, tuincentra en gemeentes in het noorden van Nederland en Noordwest-Duitsland handhaven.

Zo'n dertig kwekers, met name uit Noord-Nederland, zijn lid van GGE en bieden hun producten daar te koop aan. Als ze bepaalde soorten niet in het assortiment hebben, kopen ze die in bij een groep van zeventig kwekers uit het hele land.

'We hebben al onze leden de kans geboden om deelnemer te worden in GGE', zegt bedrijfsleider Gerard Esser. 'Een substantieel deel van hen heeft al ja gezegd, anderen denken erover na. Maar het gaat zeker door en we willen alles uiterlijk op 1 juni afgerond hebben.' De nieuwe organisatie wordt een bv met een beperkt aantal aandeelhouders. De overige leden worden deelnemers die vanuit een coöperatieve gedachte financieel hun bijdrage leveren.

Klanten willen grootte, vorm en kleur van planten en bomen zien

Gerard Esser, bedrijfsleider Groen Groep Eelde

Agricentrum Eelde

GGE is in 1995 ontstaan als onderdeel van Agricentrum Eelde, waarin ook Bloemenveiling Eelde was ondergebracht. Esser ziet de op handen zijnde overname als een logische stap, na de keuze die FloraHolland heeft gemaakt om zich te concentreren op kernactiviteiten.

Kwekers kunnen hun producten in de nieuwe situatie nog wel laten veilen, maar volgens de bedrijfsleider is de veiling dan een soortgelijke partij als de Eelder groothandel Intervema die potgrond, potten, meststoffen en andere hardware levert. Of transportbedrijf Faber, eveneens uit Eelde.

Esser geeft aan dat de economie in het noorden van Nederland booming is, onder andere door de bouw van nieuwe woonwijken in Groningen en Assen. Ondanks dat de Europese markt ook aan de eigen kwekers trekt, geven ze er de voorkeur aan hun producten via GGE af te zetten. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan doen ze volgens de bedrijfsleider alle moeite om hun klanten alternatieven aan te bieden.

Weinig veranderingen

Voor de overname gaat het om het terrein van 2 hectare met alle gebouwen en de acht medewerkers van GGE. Zij kunnen hun werkzaamheden voortzetten. Voor de rest verwacht Esser dat de huidige structuur gehandhaafd kan blijven, zoals een bestuur dat de leden vertegenwoordigt. Ook GGE-voorzitter Jan Ubels verwacht weinig veranderingen. 'Natuurlijk heb je te maken met taxateurs, accountants en notarissen, maar dat is allemaal niet zo spannend.'

De verkoop van jaarlijks honderdduizenden planten aan meer dan achthonderd klanten vindt bij GGE voor ongeveer de helft plaats via directe bestellingen en voor de andere helft via de fysieke locatie. Wat betreft Esser is het voortbestaan juist vanwege dat laatste belangrijk.

Esser legt uit dat GGE steeds meer bemiddeling doet voor tuincentra en gemeentes in het noorden van het land. Daarvoor heeft hij een app ontwikkeld en in april gaat een nieuwe webshop live, waarmee de Groen Groep het de klant nog makkelijker wil maken.

Weinig plantenkennis

Maar ondanks alle online mogelijkheden komen veel klanten toch graag eerst in Eelde kijken om te zien wat voor grootte, vorm en kleur de planten en bomen hebben. Dat geldt volgens Esser ook voor jonge hoveniers. Die hebben in zijn ogen weinig plantenkennis door een matige scholing.

Speciaal voor hen heeft GGE al verschillende kennisavonden georganiseerd, waarop deskundigen vertellen over zaken als bedrijfsvoering en bemesting. Daarbij ontstonden vaak discussies waarvan alle partijen konden leren.

Om transportkilometers terug te brengen, vindt Esser het net als Ubels belangrijk om klanten in Groningen, Friesland, Drenthe en in Noordwest-Duitsland ervan bewust te maken dat het beter is om investeringen in groen te doen bij noordelijke kwekers. GGE kan volgens hen meer service bieden, ten opzichte van grote boomkwekerijen. De organisatie kan namelijk meerdere kleinere partijen leveren, in plaats van één grote. En ze kan afnemers beter van advies voorzien.

Werkgelegenheid

'We kunnen op die manier bijdragen aan de werkgelegenheid in de regio en ook nog eens goede sier maken naar de burger', stelt Esser.

Voor Ubels speelt het werkgelegenheidsaspect ook een rol. Hij vertelt dat de afgelopen jaren grote boomkwekerijen in Veendam, Zuidlaren en Glimmen zijn verdwenen en dat er veel vergrijzing is binnen de sector. 'Ik begrijp wel dat de jeugd liever achter de computer zit dan handmatig werk doet in een kwekerij. Maar vanuit GGE kunnen we hen mogelijk stimuleren om toch voor de tuinbouw te kiezen.'

FloraHolland investeert in marktplaats Eelde
Als coöperatie handelt Royal FloraHolland (RFH) niet zelf, omdat het eigendom van geveilde producten rechtstreeks overgaat van kweker naar koper. Groen Groep Eelde (GGE) paste in die optiek niet binnen de nieuwe strategie van FloraHolland. 'Het is daarom goed dat kwekers de organisatie overnemen', zegt RFH-woordvoerder Michel van Schie. 'Zij hebben hetzelfde doel voor ogen als wij: klanten voorzien van de juiste producten.' Tegelijkertijd gaat FloraHolland investeren in de veiling in Eelde, om groei in het noorden van Nederland en Noordwest-Duitsland mogelijk te maken. 'Dat doen we in overleg met kwekers en kopers. Daarvan zal GGE ook de vruchten plukken, omdat het de marktplaats versterkt', stelt Van Schie. 'Dit jaar gaan we de veiling aansluiten op onze moderne digitale systemen.' De betrokken partijen willen niets zeggen over de omzet van GGE en de overnamesom.

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer